ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ή ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ?

Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας χτες.  Στόχος είναι να κάνεις ένα-δυό ψώνια της τελευταίας στιγμής και να νιώσεις το εορταστικό πνεύμα.
Με μια προϋπόθεση:  να μη σου χαλάσει το κέφι κάποιος ανεγκέφαλος.  Πάντα παραμονεύει κάποιος.  Και καλά, να σου τύχει ένας, τον κουμαντάρεις.  Με τους πολλούς τι κάνεις?
Το τραμ φτάνει στο ΤΕΡΜΑ, στην Πλατεία Συντάγματος, με γεμάτα βαγόνια.  Για την ακρίβεια, ήμασταν στριμωγμένοι σαν σαρδέλες. Στην πλατφόρμα περιμένουν δέκα - το πολύ - άτομα για να επιβιβαστούν για την επόμενη διαδρομή του τραμ προς ΣΕΦ.  Οι πόρτες ανοίγουν.  Quiz:  Ποιοί πρέπει να κινηθούν πρώτοι?  Οι εξερχόμενες σαρδέλες ή οι εισερχόμενοι λίγοι?
Και αφού σας έκανα την εισαγωγή, είμαι σίγουρη ότι βλέπετε ολοζώντανα την εικόνα μπροστά σας.  Πριν καλά-καλά ανοίξουν οι πόρτες και ... χυθούν οι σαρδέλες, οι εισερχόμενοι παίρνουν το προβάδισμα. «Γιούργια!» Όπλα τους οι σκουντιές.  Κάποιοι κατάφεραν πράγματι να σπάσουν το φράγμα του πλήθους που προσπαθούσε να βγει, να στριμωχτούν και να εξασφαλίσουν κάθισμα.
Κακή συνήθεια?  Έλλειψη κοινής λογικής?  Ωχαδελφισμός?  Εγωισμός?  Έλλειμμα παιδείας?  Όλα μαζί?
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ (και στους πιο πάνω Αθηναίους)!

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΤΥΨΕΙΣ

Μετρώ τις τύψεις των ημερών:

Ένας κουραμπιές της Ριτούλας, δύο κουραμπιέδες της Ριτούλας, τρεις κουραμπιέδες της Ριτούλας.  Ένα μελομακάρονο του φούρνου, δύο μελομακάρονα του φούρνου, τρία μελομακάρονα του φούρνου.  Ένα σοκολατάκι της ΙΟΝ, δύο σοκολατάκια της ΙΟΝ, τρία σοκολατάκια της ΙΟΝ.  Ένα μπισκότο της Ισμήνης, δύο μπισκότα της Ισμήνης, τρία μπισκότα της Ισμήνης. Ένα τρουφάκι της αφεντομουτσουνάρας μου, δύο τρουφάκια της ίδιας, τρία τρουφάκια της αυτής. Ένα ποτήρι κρασί Σαμαρόπετρα του κυρ-Γιάννη, δύο ποτήρια κρασί Σαμαρόπετρα, τρία ποτήρια κρασί Σαμαρόπετρα.

Μην τα παίρνετε τοις μετρητοίς.  Έχω χάσει τον έλεγχο στο μέτρημα.  Κρύβω ποσότητες και πίνω τον καφέ χωρίς ζάχαρη.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

            Όταν ήμασταν παιδιά, ο πατέρας ξεκινούσε από τα τέλη του Νοεμβρίου να φτιάχνει τους καταλόγους των φίλων και συγγενών στους οποίους θα στέλναμε χριστουγεννιάτικη κάρτα.  Έλεγχε τις διευθύνσεις και γέμιζε σελίδες με τα προσφιλή ονόματα. Οι κάρτες, επαγγελματικές και οικογενειακές, που παραλαμβάναμε με τη σειρά μας στο σπίτι ήταν αμέτρητες.  Στόλιζαν τον μπουφέ, τη βιβλιοθήκη και τα τραπεζάκια.  Συζητούσαμε ποια ήταν η πιο όμορφη.  Τα γούστα άλλαζαν κάθε χρόνο όσο μεγαλώναμε.

Στο τέλος των γιορτών, ο πατέρας έκανε και πάλι τον έλεγχο στις κάρτες: ποιος μας έστειλε και του είχαμε στείλει, ποιος μας έστειλε αλλά τον είχαμε ξεχάσει – απαραίτητο να προστεθεί το όνομά του στον κατάλογο για την επόμενη χρονιά – και ποιος άλλαξε διεύθυνση.

Αντιγράψαμε κι εμείς αυτή την όμορφη συνήθεια μεγαλώνοντας.  Επικοινωνούσαμε με τους φίλους και γνωστούς και στέλναμε τις γλυκές μας ευχές, αν δεν μπορούσαμε να γιορτάσουμε μαζί τους τις γιορτές.  Οι κάρτες μας ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Κάθε κάρτα είχες τις δικές της καλλιγραφικές ευχές. Για τις προσωπικές μας γνωριμίες, καθιερώσαμε τις κάρτες από τους καλλιτέχνες που ζωγραφίζουν με το στόμα και το πόδι (ΖΩ.Σ.Π.).

Κι ενώ οι δικοί μας κατάλογοι μεγάλωναν, σιγά-σιγά με τα χρόνια, ο κατάλογος του πατέρα μίκραινε. Πολλοί  φίλοι και γνωστοί του γονιών είχαν ταξιδέψει πια σε άλλο κόσμο, ουράνιο!

Στο γραφείο συνέχιζε η παραλαβή των επαγγελματικών χριστουγεννιάτικων καρτών.  Ομόρφαιναν τους άχαρους τοίχους και τα γκρι έπιπλα του γραφείου, κυρίως τις δύσκολες πολύβουες ημέρες του Δεκέμβρη.  Αυτά μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν οι περισσότερες εταιρίες άρχισαν να προτιμούν τις ηλεκτρονικές εντυπωσιακές κάρτες με ή χωρίς εφέ.  Αντιδρώντας στην ψυχρή αυτή επικοινωνία, τα πρώτα χρόνια τις τύπωνα για να μη χαθούν μέσα στο διαδίκτυο αλλά να πάρουν σάρκα και οστά.  Δεν λυπόμουν το χαρτί και το περιβάλλον.  Η επικοινωνία ήταν σημαντικότερη.  Έτσι οι  επαγγελματικοί φίλοι ήσαν δίπλα μου εκείνες τις ημέρες με την πολλή δουλειά.

           Φέτος προσαρμόστηκα κι εγώ. Αγόρασα τις κάρτες αλλά έμειναν στο συρτάρι. Προτίμησα μια λιτή ηλεκτρονική κάρτα για τους φίλους που δεν θα δω.  Πολλοί πήραν τις ευχές μου μέσα από το facebook.  Αυτό που θα χαρώ όμως περισσότερο είναι ότι πολλοί θα πάρουν τις ευχές μου με ένα ποτήρι κρασί, αγκαλιά και φιλί.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνη.  Προσπαθώ να αναλύσω τα συναισθήματά του γιατί δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά άτυχος.  Για κάποιο λόγο, ίσως από ένστικτο δεν τον τοποθετώ στην ίδια κατηγορία με άλλους υπουργούς.

Θυμάμαι τον κ. Υπουργό ως Πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και ως υποψήφιο Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.  Απαιτούσε την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Τότε η κατάντια των ταμείων για’ κείνον οφειλόταν στην «ασυνέπεια του Κράτους στη χρηματοδότηση των ταμείων».  Πίστευε στη βασική σύνταξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υποσχόταν ότι το κόμμα του (κι εκείνος) θα καταργούσαν τους αντεργατικούς νόμους της Ν.Δ. που αύξαναν τα όρια ηλικίας και μείωναν τις συντάξεις.  Θα έλεγχε την εισφοροδιαφυγή για την ενίσχυση των ταμείων.  Θα εξέδιδε τις συντάξεις σε τρεις μήνες το πολύ.

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.

Τον τελευταίο χρόνο, αυθόρμητα αγέλαστος, είτε ως Υφυπουργός είτε ως Υπουργός έχει υπογράψει τους νόμους για τη μείωση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων και για την αύξηση των ορίων ηλικίας.  Χειρίζεται αναγκαστικά την κακή κατάσταση των Επικουρικών Ταμείων και διαπιστώνει ότι ίσως μόνο 3 στα 31  έχουν «οικονομική ισορροπία» - μια έκφραση που την έχει χρησιμοποιήσει και παλιά.  Θα περάσει τις γιορτές του αγωνιώντας για τις ρυθμίσεις για τις επικουρικές συντάξεις που θα κατατεθούν τον Ιανουάριο.  Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και η κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο.  Ίσως μετρά για επιτυχία ότι η παραγωγικότητα των Ελλήνων παρουσιάζει αύξηση.

Στη θέση του θα αναζητούσα ανθρώπους με συγκροτημένες προσωπικότητες και πείρα στην αγορά να μου πουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους.  Θα αγνοούσα τον κομματικό μου περίγυρο.

Εύχομαι «Καλή Φώτιση».

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Μέχρι σήμερα λοιπόν έχω πληρώσει όλες τις δόσεις φόρου εισοδήματος 2010, όλες τις δόσεις της έκτακτης εισφοράς, το τέλος ακίνητης περιουσίας, τη νομιμοποίηση των ημιυπαιθρίων, την εγκατάσταση φυσικού αερίου (για να αντιμετωπίσω το κόστος του πετρελαίου και την επερχόμενη εξομοίωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης) και τα τέλη κυκλοφορίας του Ι.Χ. μου.   Δηλαδή θα έχω δει την αποζημίωση που μου έδωσε ο εργοδότης μου, όταν με απέλυε πριν λίγους μήνες, να «χαρίζεται» σε ένα κράτος ανίκανο, αδηφάγο και διεφθαρμένο. Εκτός απ’όλα αυτά, όμως, ως άνεργη, δυστυχώς για την πολιτική ηγεσία της χώρας, έχω χρόνο να σκέφτομαι και να παρατηρώ τη μετάλλαξη του κοινωνικού ιστού.
Μπαίνω στη μηχανή του χρόνου και γυρίζω πίσω.  Δεν θα μιλήσω για τη δεκαετία του ’60 γιατί δεν έχω ξεκάθαρες εικόνες.  Άλλωστε αυτή η δεκαετία είναι πάντα στο μυαλό μου ασπρόμαυρη.
Φτάνω γρήγορα στη δεκαετία του ’70 όταν η γενιά του Πολυτεχνείου είχαν γίνει ήρωες για μας τους λίγο μικρότερους. Η εποχή της γεννήσεως (τερατο-γεννήσεως) του συνδικαλισμού με τους καριερίστες συνδικαλιστές να αυξάνονται σαν τα μανιτάρια.  Η εποχή του «Θα, θα....».  Η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση που ταρακούνησε τις διεθνείς οικονομίες. Η αγωνία των γονιών μου αν θα εισπράξουν το ενοίκιο από τους ενοικιαστές.
Οι σκέψεις μου μετά με ταξιδεύουν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τότε που δόθηκε σε όλους τους Έλληνες η υπόσχεση ότι θα γίνουν πλούσιοι χωρίς να δουλεύουν.  Η υπόσχεση βρήκε απήχηση σε όσους οραματίστηκαν τη ζωή τους με δουλειά στο δημόσιο και γλέντι στα μπουζουξίδικα.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 άρχισαν τα πρώτα προμηνύματα γι’ αυτό που ζούμε τώρα.  Ήταν η εποχή που οι Υπουργοί Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εκτελούνταν γιατί δεν ικανοποιούσαν τις επιθυμίες του κομματικού μηχανισμού.
Η μηχανή του χρόνου με ταξιδεύει στη δεκαετία του ’90 όταν κάποιοι αποκτήσαμε έναν μόνιμο κόμπο στο στομάχι που μιλούσε κι έλεγε:  «Δεν είναι νορμάλ αυτή η κατάσταση». Το απλοϊκό όραμα για μια ξεκούραστη δουλειά που την ακολουθούσε ανεμελιά στα ξενυχτάδικα, μεταλλάχτηκε σε ανεμοδούρα με ακριβά αυτοκίνητα, μαιζονέτες, αιθέριες υπάρξεις, πούρα. Ευτυχώς κάποια στιγμή ήρθε η στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων και νιώσαμε – έστω και ψεύτικη – ανάταση.  Πόσο μικρό διάλειμμα!
Φτάνω γρήγορα στη δεκαετία του 2010:  η γενιά του Πολυτεχνείου έγιναν προδότες. Οι καριερίστες συνδικαλιστές έχουν λουφάξει και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σημερινών εργαζομένων.  Ο πολίτης γελά όταν ακούσει πολιτικό που ξεκινά τις προτάσεις του με «Θα, θα....».  Η μεγάλη οικονομική κρίση ταρακουνά τις διεθνείς οικονομίες. Η αγωνία μας αν θα εισπράξουμε το ενοίκιο από τους ενοικιαστές.
Με το κουμπί της προσγείωσης βρίσκομαι στον τελευταίο μήνα του 2011, έτοιμη να υποδεχτώ τον καινούριο χρόνο, όσο πιο αισιόδοξα μπορώ.
ΚΑΛΟ BLOGGING και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!