ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

SAINT TROPEZ


Ήταν εκείνη η εποχή που δεν ντρεπόμασταν για το σώμα μας γιατί, παρά τις ατέλειες, ξεχώριζε από τη σφριγηλότητα της νιότης.  Ανάμεσα στα υπόλοιπα νέα κορίτσια, Γαλλίδες, Ιταλίδες, μαζί κι εμείς οι Ελληνοπούλες με το αχλαδωτό σώμα, βάλαμε τα μαγιό μας και τα σορτσάκια μας, και με θάρρος βγήκαμε στους δρόμους του Saint Tropez.  Ο Αυγουστιάτικος ήλιος μας τσουρούφλιζε.  Μια μεγάλη ψάθινη καπελαδούρα προστάτευε ό,τι μπορούσε να προστατεύσει.  Για δροσιά στη θάλασσα ούτε συζήτηση.  Καφετιά, πλημμυρισμένη από τα ηλιοκαμένα λαδωμένα κορμιά, η θάλασσα της Νότιας Γαλλίας απωθούσε εμάς, τις καλοσυνηθισμένες στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.  Βολτάραμε ανάμεσα σε επώνυμους και ανώνυμους, με την αυτοπεποίθηση και την αφέλεια της ηλικίας, κοιτώντας γύρω τριγύρω να εντοπίσουμε τα κινηματογραφικά ινδάλματά μας.  Κανέναν δεν είδαμε.  Δροσιά βρήκαμε σε ένα μπιστρό με πράσινη σαλάτα και άσπρο παγωμένο κρασί.  Νιάτα, ανεμελιά, άγνοια, χαμένη ευτυχία.

Do you know the way to Saint Tropez?????




Σημ. 1:  Original Song Title: 

"Do You Know the Way to San Jose?"


Original Performer: 

Dionne Warwick

Parody Song Title: 

"Do You Know the Way to St. Tropez?"

Parody Written by: 

Royce Miller

Σημ. 2:  Οι μυημένοι θα καταλάβουν ότι η φωτογραφία της Μπαρντό είναι απαραίτητη όταν μιλάμε για το Saint Tropez


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

(Κυλήστε πιο κάτω τη σελίδα για περισσότερες ενημερώσεις)

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ


Γεμίσαμε το Facebook με φωτογραφίες από παραλίες, ηλιοβασιλέματα, ανατολές, λουλούδια, θέα στο Αιγαίο, ομπρέλες, μεζέδες, ποτάκια σε μπαράκια. Οι διακοπές έχουν και την άλλη τους όψη.  Παντού παραμονεύουν κι αυτοί που θέλουν να καταστρέφουν την ηρεμία της παραλίας, να σβήνουν το φως του ηλιοβασιλέματος ή να σωπαίνουν το γαύριασμα(*) των τζιτζικιών στη ραστώνη του μεσημεριού.

Εύχομαι να μην αναγνωρίσετε τον εαυτό σας.
Τακ, τακ, τακ, τακ, μπλουμ. Τακ, τακ, τακ, τακ, «Ωχ συγγνώμη».  Τακ, τακ, τακ, τακ, κενό.  Τακ, τακ, μπλουμ.  Τακ, τακ, τακ, τακ, τακ, τακ, τακ, τακ, «Έλα, πάμε», «Μπράβο μας», αυτοθαυμασμός, κενό.  Τακ, τακ, «Ωχ συγγνώμη».

Αυτοί κάποια στιγμή κουράζονται και σταματούν.

Κλικ, κλικ, κλικ. Κενό.  Κλικ, κλικ, κλικ, κλικ, κλικ, κλατς.  Κλικ, κλατς.  Ρουφηξιά.  (Το κλατς είναι η βόλτα του «εργαλείου» γύρω από την παλάμη). Κλατς.

Αυτός δεν κουράζεται ποτέ.  Του λείπει μόνο ο ναργιλές.

Και το τραγικότερο:
Χρουπ-χρουπ. Τικ τικ. Ντόρτια. Γκαπ. Χρουπ-χρουπ. Τικ. Γκαπ. Χρουπ-χρουπ. Εξάρες. «Ποιος είμαι!». «Μ’ έκλεισες».  «Σ’ έσκισα». Χρουπ-χρουπ. Τικ, τικ, τικ. Γκαπ.

Ο κορεσμός εξαρτάται από το μέγεθος της παρέας και αν έχει οργανωθεί τουρνουά.  Χαρακτηριστικό τους είναι ότι προτιμούν τις ώρες απόλυτης σιγαλιάς.


Αύριο οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους θα γυρίσουν στην πόλη.  Φεύγουμε?




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

(Κυλήστε πιο κάτω τη σελίδα για περισσότερες ενημερώσεις)


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

LET THE NIGHT TAKE THE BLAME


Μέσα στον μυστικισμό της νύχτας σου τα συγχωρώ όλα.  Θα πιεις περισσότερο ουίσκυ, αργά, απολαυστικά.  Θα εκμυστηρευθείς ένα μυστικό που ήθελες να μου πεις εδώ και χρόνια.  Θα μου πεις ποιον μίσησες πιο πολύ στη ζωή σου.  Θα θυμηθείς τη φορά που οπισθοχώρησες δειλιάζοντας.  Ο έρωτάς σου θα βρει έδαφος για να εκδηλωθεί.  Μια μαγεία θα σκεπάσει το μυαλό και τα λόγια σου.


Το άλλο πρωί θα σε βρει να προσπαθείς να ξεχάσεις και να τραγουδάς χαμογελώντας:  Let the night take the blame…….. αλλά δεν θα’ χεις μετανιώσει γι αυτά.  Θα το ξανακάνεις με την πρώτη ευκαιρία.


http://www.youtube.com/watch?v=NkNG9n2FQxg




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

(Κυλήστε πιο κάτω τη σελίδα για περισσότερες ενημερώσεις)

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

(ένα τριήμερο το 2007)

Αφού βρέθηκες για επαγγελματικούς λόγους στο Βουκουρέστι, ανταποκρίθηκα με χαρά στο κάλεσμά σου να σε ακολουθήσω για να δω την πόλη, αν και ούτε συ ούτε κάποιος άλλος μίλησε ποτέ θετικά γι‘ αυτήν.  Η Ρουμανία για μας τους Έλληνες ήταν ταυτισμένη με τη μεγάλη ιστορία της Ελληνικής κοινότητας στη χώρα που είχε διακριθεί στα γράμματα και στο εμπόριο.  Τα τελευταία χρόνια ταυτίστηκε με τους δεκάδες εγκληματίες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, όπως ο Σορίν Ματέι.

Φθινοπωράκι.  Προβληματίστηκα για τα ρούχα που θα έπαιρνα.  Καλού κακού έριξα και μια μικρή ομπρέλα στο σακ βουαγιάζ.  Δεν με άφησες να πάρω ούτε ανάσα μόλις έφτασα.  Η μεγαλύτερη λαχτάρα σου ήταν να μου δείξεις Το Σπίτι του Λαού στην Πλατεία Ουρίνι (Urini). Είχες δίκαιο.  Φωτισμένο είναι πιο όμορφο σε σχέση με το πρωί. Έπρεπε οπωσδήποτε να δω το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης.  Εντυπωσιακότατο.  Ήσουν τόσο ενθουσιασμένος γι’ αυτό το αξιοθέατο, που θέλησες να περπατήσουμε ή έστω να το δούμε οδηγώντας γύρω-γύρω για να συνειδητοποιήσω το μέγεθός του μέσα στο σούρουπο.  Μόνο ένας Τσαουσέσκου θα σκεφτόταν να φτιάξει τέτοιο μεγαλόπρεπο κτίριο για να στεγάσει τις φασιστικές του ιδέες και να κρύβεται αδιαφορώντας για την πείνα που θέριζε το λαό.  Αφού το κτίριο γλύτωσε το γκρέμισμα μετά την πτώση του καθεστώτος, στεγάζει πια το Κοινοβούλιο, δύο μουσεία και χώρους για συνέδρια.

Το επόμενο πρωί την ώρα που θα δούλευες, προγραμμάτισα να επισκεφτώ το Museum of Art Collections που αποτελεί μέρος του Εθνικού Μουσείου της Ρουμανίας και να περπατήσω στην Calea Viktorieri (Λεωφόρος Νίκης).  Παρατηρώ τα άχαρα κτίρια της κομμουνιστικής περιόδου που κτίστηκαν για να στεγάσουν όπως-όπως τις εργατικές οικογένειες.  Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη στοιχειώδη συντήρησή τους.  Στέκονται δίπλα στα παλαιότερα νεοκλασικά κτίρια, μαυρισμένα κι αυτά από τη ρύπανση και την ηλικία, ανάμικτα με άλλα από Art Deco και Bauhaus.  Θαυμάζω το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Όπερας.  Το κτίριο της Όπερας έχει κτιστεί πρόσφατα, το 1953, ακολούθησε όμως την κομψότητα του κλασικού ρυθμού.  Η Αψίδα του Θριάμβου, πιστό αντίγραφο της Παρισινής, είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει κανείς, χωρίς να περιμένει ότι θα εντυπωσιαστεί.

Στην οδό Lipscani χαζεύω τα μαγαζιά.  Είναι παλιά γειτονιά από το Μεσαίωνα που κρατά τη γραφικότητά της και σήμερα με τη βοήθεια των πεζοδρόμων.

Το ραντεβού μας είναι απ’ ευθείας νωρίς το απόγευμα για να φάμε στην ιστορική μπυραρία «Caru cu Bere».  Η μέρα μας τελειώνει με ποτό στο μπαρ του ξενοδοχείου Intercontinental

Το επόμενο πρωινό θα καταναλωθεί σχεδόν ολόκληρο στο National art museum για τα κυριότερα εκθέματα του με Ευρωπαίους ζωγράφους, τον El Greco, τον Tintoretto, Rodin, Rembrandt, Rubens και άλλους.  Θησαυροί που λίγοι επισκέπτες τους επισκέφθηκαν εκείνο το πρωινό.

Μια σύντομη εκδρομή στη Λίμνη Morii που είναι η μεγαλύτερη στο Βουκουρέστι, συμπληρώνει το Σαββατοκύριακό μας.  Βόλτα στις όχθες κάτω από έναν μελαγχολικό ουρανό και ένα  απλό μεσημεριανό με ψητά κρέατα και πατάτες τηγανητές.

Δε έβλεπες την ώρα να γυρίσεις στην Ελλάδα.  Δεν σε αδικώ........





Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

(Κυλήστε πιο κάτω τη σελίδα για περισσότερες ενημερώσεις)

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

SUMMER WINE - AUGUST 2013

"Summer Wine"

Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things

I walked in town on silver spurs that jingled to
A song that I had only sang to just a few
She saw my silver spurs and said lets pass some time
And I will give to you summer wine
Ohh-oh-oh summer wine

Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things
Take off your silver spurs and help me pass the time
And I will give to you summer wine
Ohhh-oh summer wine

My eyes grew heavy and my lips they could not speak
I tried to get up but I couldn't find my feet
She reassured me with an unfamiliar line
And then she gave to me more summer wine
Mmm-mm summer wine

Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things
Take off your silver spurs and help me pass the time
And I will give to you summer wine
Mmm-mm summer wine

When I woke up the sun was shining in my eyes
My silver spurs were gone my head felt twice its size
She took my silver spurs a dollar and a dime
And left me cravin' for more summer wine
Ohh-oh-oh summer wine

Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things
Take off your silver spurs and help me pass the time
And I will give to you summer wine
Mmm-mm summer wine




Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

IQ vs EQ


Το σύγχρονο μάνατζμεντ εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.  Σας θυμίζω και την τελευταία ανάρτηση του ιστότοπου annas-thoughts.blogspot.com, με τίτλο «Άδειες Στελεχών» που έχετε την ευγενή καλοσύνη να διαβάζετε.  Παρά την εξέλιξη, οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων πρέπει να θυμίζουμε στα στελέχη των εταιριών την αναγκαιότητα για υψηλό EQ για τον εαυτό τους και τους συνεργάτες τους.  Αυτές οι μέρες, μέρες διακοπών για τους περισσότερους, ας δώσουν την ευκαιρία για λίγο προβληματισμό, για να μας βρουν έτοιμους τον Σεπτέμβριο.

Το Emotional Intelligence (Emotional Quotient, EQ), η Συναισθηματική Νοημοσύνη,  που μετρά την ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται, να εκτιμά και να διαχειρίζεται τα αισθήματα άλλων, ολόκληρων ομάδων αλλά και του εαυτού του, δεν αποτελεί πια νέα περιοχή στην έρευνα της ψυχολογίας.  Θεωρείται, από δεκαετίες, σημαντικότερο από το γνωστό IQ, δηλαδή την ευφυΐα του ατόμου.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αϊνστάιν, που, παρά την ευφυΐα του, θεωρούνταν ασταθής προσωπικότητα, μονήρης, με ελάχιστες φιλίες.

Οι διοικήσεις των οργανισμών έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για το EQ, με αποτέλεσμα τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο μάνατζμεντ να διδάσκουν στα στελέχη την ανάγκη να μπορούν να παραμένουν ήρεμοι την ώρα της πίεσης, να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις στον χώρο εργασίας, να δείχνουν κατανόηση με τους συναδέλφους τους, να αποτελούν «παράδειγμα» για τους υπόλοιπους, να δέχονται και να μαθαίνουν από τα λάθη τους, να μπορούν να ακούνε.

Οι πιο αποτυχημένοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και άλλα Ανώτατα ή Ανώτερα Στελέχη διεθνώς είναι κάποιες πολύ κοινές προσωπικότητες που ζουν ανάμεσά μας.  Παρά την πιθανή επιτυχία τους στην επίτευξη επιχειρηματικών στόχων, επιδεικνύουν χαμηλά επίπεδα EQ.  Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να έχουν προσωπικές ατζέντες που επιβάλλουν εις βάρος των προτεραιοτήτων της επιχείρησης ή της ομάδας, χάνουν την ψυχραιμία τους σε ώρες πίεσης, συμπεριφέρονται στους συναδέλφους τους επιθετικά, χρησιμοποιούν ακόμα και το ψέμα για να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους, μιλούν χωρίς να ακούν, παρερμηνεύουν τα λεγόμενα κάποιου, δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα ή τα ενδιαφέροντα των συναδέλφων και των υφισταμένων τους, κατηγορούν πιο εύκολα άλλους για δικά τους λάθη, ασκούν πολύ αυστηρή κριτική για τους άλλους και κρατούν κακίες.

Αν το σκεφτούμε καλύτερα, το ίδιο ισχύει μέσα στην οικογένεια.  Τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι ηγετικές φυσιογνωμίες στην οικογένεια, δηλαδή ο πατέρας και η μητέρα, είναι λίγο πολύ τα ίδια με αυτά που πρέπει να διαθέτει και ο ηγέτης οργανισμού ή επιχείρησης.  Θα συμφωνούσατε μαζί μου ότι αν λείπουν οι δεξιότητες της πιο πάνω παραγράφου, ο γάμος μπαίνει σε περιπέτειες.

Μπορεί να διδαχθεί η Συναισθηματική Νοημοσύνη?  Η αυτογνωσία είναι η σημαντικότερη αρετή που πρέπει να διαθέτει κάποιος πριν αναζητήσει βοήθεια των ειδικών.  Με έναν ισχυρό Σύμβουλο / Coach, και με γερή βάση την ειλικρίνεια, μπορεί να κάνει προσπάθειες για βελτίωση του επιπέδου του EQ του.




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

(Κυλήστε πιο κάτω τη σελίδα για περισσότερες ενημερώσεις )

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Ξαφνικά το κινητό σου μπλοκάρει.  Δεν προχωρά ούτε μπρος ούτε πίσω.  Δεν καταφέρνεις ούτε να δώσεις νέα εντολή ούτε καν να το σβήσεις.  Η πιο εύκολη γιατρειά είναι να βγάλεις τη μπαταρία, να του προσφέρεις ένα μικρό διάλειμα για να επανέλθει.  Η πρώτη συμβουλή που δίνει ο μάστορας για μια προβληματική συσκευή είναι να τη σβήσεις και να την ξανα-ανάψεις.

Εκτός από τα κινητά και τις ηλεκτρικές συσκευές, και οι άνθρωποι χρειάζονται «αποσύνδεση» για να ξεκουραστούν.  Η νέα τάση στην Ευρώπη με το – γενικό –όνομα Strategic Coach αφορά στην ενημέρωση ανωτάτων στελεχών και επιχειρηματιών σχετικά με τη χρησιμότητα των διακοπών των εργαζομένων.  Ανώτατα στελέχη τραπεζών και αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών έχουν γίνει φανατικοί οπαδοί της ιδέας.  Εφαρμόζοντας την πολιτική για παρατεταμένη άδεια, πέραν των δέκα ημερών, πρόσφεραν στον εαυτό τους περισσότερο διαθέσιμο χρόνο και ξεκούραση του μυαλού.  Ανακάλυψαν ότι το μυαλό, αποστασιοποιημένο από την καθημερινότητα και το βουνό των διοικητικών καθηκόντων, μπορούσε να σκεφτεί πιο στρατηγικά, να δει πιο μακροπρόθεσμα και να κατεβάσει νέες ιδέες για την ανάπτυξη της εταιρίας τους αλλά και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Οι μοντέρνες αυτές ιδέες δεν θα καταφέρουν να φτάσουν ποτέ στην «Ελλάδα του Μνημονίου».  Την ίδια εποχή που στον υπόλοιπο κόσμο, η ανάπτυξη δημιουργείται μέσα από άλλες οδούς, στην Ελλάδα έχουμε εναποθέσει όλες μας τις ελπίδες στον τουρισμό και στην πώληση εθνικής περιουσίας.  Στον αντίποδα του  ιδιωτικού τομέα, ο Έλληνας επιχειρηματίας στοχεύει σε αύξηση των κερδών του μέσα από τη μείωση του βασικού μισθού, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και την αύξηση των απολύσεων.  Όσο για τον εξευτελισμό του ασφαλιστικού συστήματος που τελικά αποδεικνύεται ως το μεγαλύτερο αντικίνητρο για την ασφάλιση των εργαζομένων, θα τον αναπτύξουμε σε ξεχωριστό κεφάλαιο ξεδιπλώνοντας το θέατρο του παραλόγου.


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

(Κυλήστε πιο κάτω τη σελίδα για περισσότερες ενημερώσεις)


Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ


Αγαπητοί αναγνώστες,
Σας θυμίζω ένα περσινό κείμενο, γιατί είναι επίκαιρο.  Ήταν σαν σήμερα το 2004.  Ακολουθήστε το link.


http://annas-thoughts.blogspot.gr/2012/07/olympic-games-athens-2004.html






Anna Natar Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ
(Κυλήστε την οθόνη πιο κάτω για να διαβάσετε περισσότερες ενημερώσεις)

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε αυτή την παλαιότερη ανάρτηση από το blog:  http://annas-thoughts.blogspot.gr/2013/05/blog-post_17.html

Διαβάστε και αυτή την είδηση: Πρέπει να συμπληρώσουμε το Ε9 μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε και αυτή τη διευκρίνιση: http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14698
Δεν έχεις αλλαγή στα περιουσιακά σου στοιχεία (ακίνητα)?  Άρα δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις εκ νέου το Ε9.  Ναι, αλλά αφού πρέπει να δηλώσεις τους αριθμούς ΔΕΗ, τότε μήπως πρέπει?  Και αφού τους έχεις δηλώσει στο έντυπο των ενοικίων, χρειάζεται?  Ή μήπως όχι, γιατί η ΔΟΥ σου μπορεί να το κάνει και μόνη της ούτως ή αλλιώς?

Ο πολίτης τη μια στιγμή γελά και την άλλη κλαίει.  Παραμένει έρμαιο ανίκανων?  Έρμαιο διεφθαρμένων?  Έρμαιο αρρωστημένων εγκεφάλων?  Έρμαιο φατριών?  Έρμαιο όλων αυτών?  Καταπίνει τις αποφάσεις όλων των πιο πάνω ομάδων που κυριαρχούν στην ελληνική διοίκηση.

Όχι για πολύ ακόμη.  Ανάμεσα στους πολίτες πάντα θα υπάρχουν και οι σκεπτόμενοι "αλλιώς", που χωρίς να είναι ψευτο-επαναστάτες θα αναλάβουν τη νέα αντίσταση.  ΄Οχι, αγαπητοί αναγνώστες, αυτοί φυσικά δεν βρίσκονται σε κανέναν κομματικό μηχανισμό αυτή τη στιγμή.  Ανώνυμα περπατούν στους δρόμους των αστικών κέντρων, διαβάζουν, ενημερώνονται και κυρίως σκέφτονται και αναλύουν.  Η ομάδα περιλαμβάνει κυρίως σαραντάρηδες και πενηντάρηδες που έχουν παράξει στη ζωή τους αμέτοχοι σε μικροσυμφέροντα, κομπίνες και κουτοπονηριές με μαϊμού συντάξεις και επιδόματα.

Τους περιμένουμε να δώσουν το "πράσινο φως" για να ακολουθήσουμε ΤΩΡΑ.