ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

Σήμερα η μέρα ξεκίνησε πολύ όμορφα.  Ο ήλιος ξαναεμφανίστηκε μετά από δύο μέρες που έπαιζε κρυφτούλι με τα σύννεφα.  Στη σκιά είχε πολλή δροσιά κι έτσι η μαμά μου είπε να φορέσω "οπωσδήποτε" το μπουφάν μου πριν φύγω από το σπίτι.  Χαιρέτισα και τους υπόλοιπους στο σπίτι και έτρεξα για το σχολείο.

Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής η γυμνάστρια μας είχε μια έκπληξη.  Έστησε ένα μεγάλο κοντάρι με παρδαλές κορδέλες που κρέμονταν από την κορυφή του και ζήτησε δώδεκα από μας να πάρουμε την άκρη μιας κορδέλας.  Πήραμε τις θέσεις μας γύρω από το γαϊτανάκι και στο ρυθμό που κρατούσε η γυμνάστρια χορεύαμε τυλίγοντας τις κορδέλες γύρω από το γαϊτανάκι.

Τα αγόρια έπαιζαν βόλεϊ και δεν νομίζω ότι ζήλεψαν το δικό μας χορό.  Εμείς όμως, γελάσαμε και ευχαριστηθήκαμε με το αποκριάτικο έθιμο.

Και του χρόνου φίλοι και φίλες.




Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

MARIA VON TRAPP






Δεν ήξερα ότι ζούσε.  Κι όμως η Maria von Trapp έζησε μέχρι τα 99 της και πέθανε την προηγούμενη Τρίτη στο Vermont.  Όταν τα μέλη  της οικογένειας Trapp έφυγαν από την Αυστρία, διασχίζοντας τις Άλπεις, έζησαν στην Ευρώπη για αρκετά χρόνια μέχρι που εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1940.

Η Maria von Trapp ήταν η "Λουίζα", η  ηρωίδα που ενσάρκωσε η Heather Menzies στην ταινία "Μελωδία της Ευτυχίας", μέλος της οικογένειας του μουσικού γκρουπ που κατάφερε να δραπετεύσει από την κατεχόμενη από τους Ναζί Αυστρία.  Μεγαλώσαμε με την ιστορία τους μέσα από τα τραγούδια της ταινίας "Sound of Music".

Ποια ήταν η Μαρία από τα παιδιά της οικογένειας Trapp:
https://www.youtube.com/watch?v=LJTRZI2HThU


Για λεπτομέρειες στον "Guardian":
http://www.theguardian.com/world/2014/feb/23/maria-von-trapp-sound-of-music-dies

Ενημερωτικό βίντεο από το ΙΤΝ:
https://www.youtube.com/watch?v=N9esRcpsNLY






Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΗΡΘΕ, ΗΡΘΕ


Ο,τι και να λέμε, η άνοιξη έχει έρθει.  Δεν είμαι σίγουρη ότι δεν κινδυνεύουμε από έναν ύπουλο χιονιά που ακόμα δεν αποφάσισε να κτυπήσει.  Αυτό που βλέπω, όμως, είναι τη λαχτάρα της φύσης να μπει σε οργασμό.  Οι αμυγδαλιές ανθίσαν, οι μυρωδιές στον αέρα άλλαξαν, η μέρα μεγάλωσε, ο ήλιος είναι ζεστός, το φεγγάρι φωτίζει πεντακάθαρο ουρανό και ακόμα και οι κάμπιες βολτάρουν στα βόρεια προάστια.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Στην Ελλάδα ανακοινώνουμε με τυμπανοκρουσίες ό τι εξυπηρετεί συγκεκριμένες φατρίες.  Με την ίδια λογική, αποσιωπούμε ό τι δεν μας βολεύει.

Έτσι, λοιπόν, μόνο από τον Κυπριακό τύπο ενημερωθήκαμε ότι το 2013 οι «εταίροι» στην Κύπρο συμφώνησαν στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες (επαναλαμβάνω : όλες) τις Κυριακές.  Τα τουριστικά Διατάγματα προβλέπουν:
  • ·         ανοικτά καταστήματα από την Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο, από τις 5.00 π.μ μέχρι τις 10.00-11.00 μ.μ, όπως γινόταν μέχρι τώρα αλλά  και την Κυριακή, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00- 11.00 το βράδυ
  • ·         εμπλουτίζεται περαιτέρω ο κατάλογος των προϊόντων των Περιπτέρων - Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης και των Αρτοποιείων.
  • ·         η κατανομή του εβδομαδιαίου ωραρίου των 38 ωρών για το ήδη υπάρχον προσωπικό, δηλαδή το ενεργό προσωπικό καταστημάτων που δεν ήταν ανοικτά κατά την Κυριακή πριν από τις 08.07.2013,  θα συνεχίσει να κατανέμεται από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο. Στην περίπτωση όμως που αυτό το προσωπικό με την συναίνεση του χρειαστεί να εργαστεί κατά την Κυριακή θα αποζημιώνεται υπερωριακά με βάση 1:2 . 
Και το σημαντικότερο:
  • ·         Στο Μνημόνιο Συμφωνίας έχει συμπεριληφθεί η προϋπόθεση οι εργοδότες να συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που θα προκύψουν με νέες προσλήψεις.  Υπολογίζουν ότι το νέο μέτρο θα δημιουργήσει 1700 νέες θέσεις εργασίας.

Χαιρετίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και ζηλεύουμε για την οργάνωση και την επικοινωνία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ: http://www.24h.com.cy/society/item/38122-diatagma-ypourgou-ergasias-gia-to-wrario.html


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar




Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

EKΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ

Δεν οδήγησα έξω από την Αθήνα. Δεν διέσχισα κάμπους.  Δεν έφτασα σε αγρούς.  Περπάτησα στο προάστιο που ζω περνώντας μπροστά από πολυκατοικίες αλλά και από παλιά χαμηλά σπίτια.  Οι αυλές έκρυβαν μικρούς θησαυρούς όπως ένα πηγάδι ή ένα ξεχασμένο από τα Χριστούγεννα αλεξανδρινό.  Κάποια γάτα προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από την καλοκαιρινή καρέκλα.  Αλλού η διακόσμηση ήταν η οικογενειακή μπουγάδα.  Αλλού η φύση ανέλαβε τη διακόσμηση.  Εκτός τόπου και χρόνου ξεφύτρωσαν δυο παπαρούνες.  Οι συννεφιές των τελευταίων ημερών δεν μας άφησαν να καταλάβουμε ότι ναι, η μέρα μεγαλώνει και η άνοιξη πλησιάζει.  Καρδιά άνοιξε να δεχτείς την καλοκαιρία και να ρουφήξεις τις προκλητικές μυρωδιές.



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΣΑ ΜΠΟΦΟΡ ΑΡΑΓΕ?



Κράτησε μέρες αυτός ο καιρός.  Βούιζε ο αέρας μέσα κι έξω από το σπίτι.  Τα δέντρα έγιναν έρμαια στο κτύπημά του.  Η θάλασσα αγρίεψε και μας φοβέριζε.  Η Κυριακή (2/2) ήταν ακόμα χειρότερα.  Λες ότι κάνει κρύο.  Ο αέρας φταίει που νιώθεις κρύο.  Δεν είναι τόσο κρύα η ατμόσφαιρα.

Αλλού είναι χειρότερα:
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ madeira island portugal 2008 weather

ΙΤΑΛΙΑ(from freshplaza.com)

ΓΑΛΛΙΑ (ΒΡΕΤΑΝΗ)Waves have lashed the western coast of Brittany since Christmas(from RFI)

Μην γκρινιάζετε φίλοι μου.  Ο καιρός στην Ελλάδα είναι ακόμα ήπιος.  Μόνο που οι Κεφαλονίτες πρέπει να υπομείνουν το θυμό της γης και τα νάζια του ουρανού.  Η σκέψη μας μαζί τους.