ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πού ήταν τόσους μήνες……………………………………..
  • Όλα αυτά τα παιδιά που γέμισαν με τις φωνές τους την πλατεία;
  • Αυτός ο πενηντάρης «έφηβος» που οδηγεί τη βέσπα του αντίθετα στο ρεύμα;
  • Ο μηχανόβιος που προσπερνά το αυτοκίνητο που περιμένει ένα άλλο αυτοκίνητο να παρκάρει στη Σπετσών;
  • Αυτός με το Citroen που βγαίνει από “STOP” χωρίς ντροπή, χωρίς δισταγμό;
  • Αυτός με το Toyota Starlet που καταλαμβάνει τη λωρίδα του τραμ αφήνοντας το συρμό μπλοκαρισμένο στη Λεωφόρο Αμαλίας;
  • Αυτή η μητέρα που επιλέγει να περπατήσει με την κόρη της πίσω από ένα αυτοκίνητο που κινείται, ευτυχώς αργά, με την όπισθεν;
  • Ο 65χρονος κύριος που διασταυρώνει τους δρόμους και περπατά κάτω από το πεζοδρόμιο στη Νέα Σμύρνη βυθισμένος στη οθόνη του κινητού του;
  • Η 70χρονη που προσπαθεί να διασχίσει τη Λεωφόρο Κηφισίας σε σημείο που δεν υπάρχει διάβαση πεζών;





Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar
Οι δύο τόμοι με τα "Τα Παραμύθια του Οσελότου" διατίθενται σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία (ΙΑΝΟΣ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ).  Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τους βρείτε, επικοινωνείστε με τις Εκδόσεις Οσελότος ή την Άννα Νάταρ που συμμετέχει στον β' τόμο με παραμύθι της

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η "ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ" ΕΦΤΑΣΕ


Τα αθώα μάτια της μικρής Περσεφόνης μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα της δεκαετίας του '60.  Παρακολουθεί τις ελληνικές περιπέτειες εκείνης της εποχής.

Η Νίνα Κουλετάκη δεν γράφει μόνο αστυνομικά διηγήματα.  Μόλις κυκλοφόρησε το καινούριο της βιβλίο η "ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ" από τις εκδόσεις Οσελότος.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ

Τη θυμόσαστε;
Την χρησιμοποιήσατε;
Ποια άλλη γραφειοκρατία θα σκεφτούν οι "εγκέφαλοι" για να ταλαιπωρούν τους πολίτες και στο τέλος να ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ τίποτα;

Και  όσον αφορά στα ακίνητα, μήπως, μετά το Υποθηκοφυλακείο, Κτηματολόγιο, Ε9, ημιυπαίθριους, κατάθεση ενοικιαστηρίων, ενεργειακό πιστοποιητικό, επανάληψη του Ε9, συμπλήρωση των αριθμών παροχών της ΔΕΗ, "χαράτσια", ΕΝΦΙΑ, αλλαγή των ανελκυστήρων (ας μην ξεχνάμε και αυτά τα έξοδα που έπρεπε να κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης), μήπως - λέω, μήπως - θα σκεφτούν να ζητήσουν ΚΑΙ ηλεκτρονική ταυτότητα για κάθε ακίνητο;  Και, γιατί να τη ζητήσουν;  Ας τη δημιουργήσουν μόνοι τους με βάση όλα αυτά τα αρχεία που έχουν ήδη στα χέρια τους.  Ας στρωθούν στη δουλειά.




Οι δύο τόμοι με τα "Τα Παραμύθια του Οσελότου" διατίθενται σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.  Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τους βρείτε, επικοινωνείστε με τις Εκδόσεις Οσελότος ή την Άννα Νάταρ που συμμετέχει στον β' τόμο με παραμύθι της

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΤΤΙΚΗ

Όταν ο ήλιος το δειλινό μοιάζει με φεγγάρι...........

και περίεργα όντα με πράσινα μάτια σε επισκέπτονται και σε κοιτούν στα μάτια
τότε δεν είναι περίεργο που ένα κουνούπι ζαλισμένο από τα εντομοαπωθητικά λιποθυμά στην αγκαλιά σου.........




Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ




Διαβάζω, πιο σωστά ρουφώ, κάθε πληροφορία για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.  Ζω την αγωνία των αρχαιολόγων, τον κάματο των εργατών, τα όνειρα των κατοίκων, τη συγκίνηση των φοιτητών.

Σας διαβεβαιώ ότι δεν μ’ ενδιαφέρει αν ο τάφος είναι του Αλέξανδρου ή της Ρωξάνης ή οποιουδήποτε.  Μ’ αρέσει, όμως, που είναι «κάτι».  Χάρηκα με την ανασκαφή.  Εντυπωσιάστηκα με το μέγεθος του μνημείου.  Ενθουσιάστηκα με τη γλυκιά και γνώριμη μορφή των Καρυάτιδων.  Ένιωσα να με πνίγει το σκοτάδι του τρίτου θαλάμου.

Αγνοώντας πιθανές εθνικιστικές εξάρσεις κάποιων ή την ανάγκη του Νεοέλληνα για ηγετικά πρότυπα, μ’ αρέσει αυτό το ταξίδι με τη φαντασίωση.

Θα ήθελα να είχα λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο, να αναλύω τις πληροφορίες, να τοποθετώ δίπλα δίπλα τα κομματάκια της πληροφόρησης και να συνθέτω εικόνες της Ιστορίας.







Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Οι δύο τόμοι με τα "Τα Παραμύθια του Οσελότου" διατίθενται σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία (ΙΑΝΟΣ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ).  Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τους βρείτε, επικοινωνείστε με τις Εκδόσεις Οσελότος ή την Άννα Νάταρ που συμμετέχει στον β' τόμο με παραμύθι της

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ



Τι γλυκό που είναι να διαλέγεις τα βιβλία που θα πάρεις μαζί σου στις διακοπές και τελικά τι πικρό να τα αφήνεις πίσω σε κάποιο σκουπιδοτενεκέ γιατί ήταν απαράδεκτα.........



Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Θυμόσαστε τις εποχές που οι μπαταρίες αυτοκινήτων «κρατούσαν» περίπου τέσσερα χρόνια; Φαίνεται ότι οι εταιρίες παραγωγής μπαταριών αποφάσισαν να πολλαπλασιάσουν τους τζίρους και τα κέρδη τους.  Εδώ και αρκετά χρόνια η ζωή για μια μπαταρία είναι περίπου δύο χρόνια.  Αν και το κόστος αγοράς δεν είναι απαγορευτικό, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι αρκετά δυσάρεστα για τον κάθε οδηγό.

Πότε θα σε εγκαταλείψει η μπαταρία; Μπoρεί λίγο πριν πας σε κάποιο επαγγελματικό ραντεβού. Την ημέρα που ταξιδεύεις και κινδυνεύεις να χάσεις το αεροπλάνο.  Τη στιγμή που κάποιος ηλικιωμένος ή κάποιο παιδί σε περιμένει στο δρόμο.

Πού θα σε εγκαταλείψει η μπαταρία;  Μπορεί σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή πάνω στα βουνά. Σε μια ερημική παραλία. Στο μέσον της οδού Ακαδημίας.

Αν σας φαίνονται απίθανα τα παραπάνω, σας διαβεβαιώνω ότι η μπαταρία μπορεί να σε αφήσει στο υπόγειο πάρκινγκ του μετρό, ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα που μετά από πολλές ώρες στο κέντρο της Αθήνας, το μόνο που θες να κάνεις είναι να φτάσεις στο σπίτι σου για φυσικές ανάγκες και ένα καλό μπάνιο.  Το κινητό σου δεν έχει σήμα για να ειδοποιήσεις την Οδική Βοήθεια.  Ο ένας στους εννιά περαστικούς οδηγούς δεν έχει καλώδια για να σε βοηθήσει.  Η οργάνωση του μετρό δεν είναι έτοιμη να σου προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια, εκτός από το να αναγνωρίσει τον περισσότερο χρόνο που ξοδεύεις στα υπόγεια του πάρκινγκ χωρίς να χρεωθείς επιπλέον.


Μικρές τραυματικές εμπειρίες της καθημερινότητας.


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar


Οι δύο τόμοι με τα "Τα Παραμύθια του Οσελότου" διατίθενται σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.  Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τους βρείτε, επικοινωνείστε με τις Εκδόσεις Οσελότος ή την Άννα Νάταρ που συμμετέχει στον β' τόμο με παραμύθι της

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Έχετε παρατηρήσει κι εσείς ιδίοις όμμασι ότι οι καφετέριες και τα «φαγάδικα» ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.  Εύκολα μπορεί να ξεγελαστεί κάποιος ότι αυτό είναι η «Ανάπτυξη» που περιμένουμε.  Επενδύονται κεφάλαια.  Αξιοποιούνται νεκρά ακίνητα.  Ενισχύεται η (νεανική) επιχειρηματικότητα. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα ξέρουμε ότι, κυρίως οι καφετέριες, έχουν σίγουρη επιτυχία, αφού γεμίζουν κάθε μέρα κάθε ώρα.  Άλλωστε σε μας τους Έλληνες περισσεύουν 4-5 ευρώ τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για καφέ.  Σωστά;  Εύκολα μπορεί ο εν δυνάμει επιχειρηματίας να καταλάβει το περιθώριο κέρδους από τον καφέ.  Θα συνυπολογίσει τις εύκολες λύσεις των αδήλωτων ή ημι-αδήλωτων εργαζομένων, την καθυστέρηση στην πληρωμή των δημοτικών τελών, την απόκρυψη μέρους του τζίρου, τη ρύθμιση καταβολής φόρων, τη μη απόδοση ΦΠΑ, τη μη πληρωμή των εισφορών ΟΑΕΕ, τη δικιά του ξεκούραστη εργασία και, voila, το πετυχημένο μοντέλο επιχείρησης.

Λίγο πιο δύσκολη επένδυση είναι το snack bar – «τοστάδικο».  Εδώ ο επιχειρηματίας κουράζεται λίγο περισσότερο.  Οι πρώτες ύλες των προϊόντων του χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή με διαδικασίες και πρότυπα.  Έχει, όμως, τη δυνατότητα να το ανοίγει πρωί και να το κλείνει το απογευματάκι, όταν αραιώνει η κίνηση.  Ένας Υπεύθυνος του καταστήματος θα του ελευθερώσει αρκετές ώρες.  Να μια δουλειά με ελεύθερες ώρες.

Πιο σύνθετη είναι η περίπτωση του εστιατορίου ή της ταβέρνας.  Οι Έλληνες διαθέτουμε 20-30 ευρώ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για έξοδο για φαγητό. Σωστά;

Εδώ υπάρχουν δύο ειδών επιχειρηματίες.  Αυτοί που δεν ξέρουν, αλλά νομίζουν ότι είναι εύκολη δουλειά να διατηρείς εστιατόριο.  Αγνοούν τη γραφειοκρατία ακόμα και για να το ανοίξουν, τις απαιτητικές διαδικασίες HACCP, το μεγάλο κόστος και το μικρό περιθώριο κέρδους.

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που ξέρουν.  Προσαρμόζουν τον κατάλογό τους με σύνθετες ονομασίες εδεσμάτων ή «μοριακή κουζίνα» κι έτσι μπορούν να χρεώνουν το κάθε πιάτο 20 ευρώ ή περισσότερο.  Αυτοί ποντάρουν στους πραγματικά πλούσιους – υπάρχουν ακόμα, απλά λιγόστεψαν – και στα κορόιδα.

Σε κάθε μοντέλο επιχειρηματικότητας ακολουθείται η ίδια συνταγή.  Αδήλωτοι ή ημι-αδήλωτοι εργαζόμενοι, καθυστέρηση στην πληρωμή των δημοτικών τελών, η απόκρυψη μέρους του τζίρου, η ρύθμιση καταβολής φόρων, μη απόδοση ΦΠΑ, η μη πληρωμή των εισφορών ΟΑΕΕ.

Ας αρχίσουμε να ανησυχούμε πριν είναι πολύ αργά..........




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar



Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πιθανόν η σκέψη της Διοίκησης του ΙΚΑ να ήταν σωστή όταν μετέφερε τις υπηρεσίες του παραρτήματος Γλυφάδας σε νέο κτίριο.  Το διαθέσιμο κτίριο βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου δίπλα στο εκπαιδευτικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας.  Οι επισκέπτες του βρίσκουν δεκάδες θέσεις στάθμευσης ακριβώς μπροστά από το κτίριο, δηλαδή στη δεξιά λωρίδα της πολυσύχναστης παραλιακής λεωφόρου.

Ακόμα και τον Αύγουστο που όλες οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, μπροστά από το κτίριο στη Γλυφάδα δημιουργούνταν προβλήματα από τα ήδη παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά κυρίως από τους οδηγούς που κοντοστέκονται για να αναζητήσουν θέση στάθμευσης.  Άλλα αυτοκίνητα σταματούν προσωρινά για να επιβιβάσουν ή να αποβιβάσουν κόσμο.  Λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικά ψηλές ταχύτητες των διερχομένων αυτοκινήτων η κίνηση στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργεί αρκετά μεγάλα προβλήματα.

Αν κάποιος οδηγός γνωρίζει ότι μπορεί να συναντήσει προβλήματα εκεί, έχει τη δυνατότητα να τα προβλέψει και να τα αποφύγει κινούμενος στη μεσαία ή – ακόμα καλύτερα – στην αριστερή λωρίδα ρίχνοντας και ταχύτητα.

Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται όταν ταξί ή άλλα Ι.Χ. σταθμεύουν προσωρινά στη μεσαία λωρίδα της λεωφόρου για να αποβιβάσουν ή να επιβιβάσουν κόσμο.

Αυτό το σημείο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι κάποιος αρμόδιος να πάρει μέτρα.




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar






Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΣΗΜΑΝΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ

"Είναι ένα πολύ μικρό ψάρι, σπαράκι.  Μια ασημαντότητα στον θαλάσσιο κόσμο".  Έτσι περιέγραψε ο θρασύς λουόμενος το ψαράκι που κολυμπούσε γύρω του.

"Ασημαντότητα είσαι και φαίνεσαι.  Μια ασημαντότητα του ανθρώπινου γένους", ακούστηκε να λέει προσβεβλημένη η μαμά σπαρίνα πίσω από την πλάτη τους.  "Άκου να αποκαλέσει το παιδί μου ασημαντότητα.  Βρε ουστ από' δω. Να γυρίσετε πίσω στις πόλεις.  Δεν σας θέλουμε.  Ε και, ψιτ εσύ.  Άντε και "Καλό φθινόπωρο".





Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΖΑΠΠΕΙΟ

Επισκεπτόμαστε το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο από 4 έως 21 Σεπτεμβρίου και αγοράζουμε βιβλία για μας και τα παιδιά μας.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΩΝΥΜΟ

Σιωπηλός περνά την ώρα του στο σπίτι ψάχνοντας σε εφημερίδες, internet και δίκτυα γνωστών.  Τη μια στιγμή νιώθει ντροπή.  Την άλλη, ελπίδα.  Την άλλη στιγμή τον πνίγει η απελπισία για το μέλλον των παιδιών του.  Κοιτάζει από το παράθυρο μήπως σκεφτεί κάποια νέα ιδέα.  Το μυαλό του ταξιδεύει στην εποχή που ήταν παραγωγικός δουλεύοντας.

Είναι αυτός που θέλει να δουλέψει γιατί δεν γεννήθηκε τεμπέλης.  Είναι αυτός που δεν προτίμησε να βολευτεί σε «σίγουρες» θέσεις.  Είναι αυτός που τον έλεγαν κάποτε «σκλαβάκι» γιατί δούλευε υπερωρίες.

Είναι αυτός που δεν περιμένει κάποιο κόμμα να οργανώσει συναυλία προς τιμήν του.  Είναι ο ανώνυμος άνεργος του ιδιωτικού τομέα.
































Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar