ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ


Ταβέρνα η Λεύκα: Το δέντρο έφυγε, το στέκι παραμένει
Θυμάστε την ταβέρνα «Λεύκα»; Θυμάστε «Τα Μπακίρια»; Τον «Πειναλέοντα»;

Σας ταξιδεύω στις ταβέρνες των Εξαρχείων, στην περιοχή της οδού Μαυρομιχάλη.  Έτσι με ταξίδεψε και μένα λίγο η νοσταλγία, όταν οδηγώντας γρήγορα για άλλο προορισμό πέρασα από τη Μαυρομιχάλη και είδα την ταβέρνα «Λεύκα» να ζει και να βασιλεύει.

Ομολογήστε μας τώρα.  Εσείς που θυμάστε αυτές τις ταβέρνες.  Τι ήσασταν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80;  Φοιτητές; Προβληματισμένη νεολαία;  Θυμόμαστε εκείνη την εποχή που τρώγαμε τον «αγλέουρα» και 300 δραχμούλες έφταναν και με το παραπάνω.  Θυμόμαστε εκείνη την εποχή που θέλαμε να φτιάξουμε τον κόσμο και, κυρίως, νομίζαμε ότι θα το καταφέρουμε.  Θυμόμασε εκείνη την εποχή που οι ιδεολόγοι επέλεγαν μικρά κόμματα και οι πολλοί έτρεχαν να «τρουπώσουν».  Θυμόμαστε ότι ερωτευόμασταν χωρίς πονηρίες και καιροσκοπισμό.  Θυμόμαστε την οσμή της «αλλαγής» ανάκατη με γεύση ανησυχίας.

Εκείνη η εποχή τελείωσε.  Ήρθαν άλλες φάσεις στη ζωή μας και περιμένουμε με αγωνία να δούμε το μέλλον τι μας επιφυλάσσει.  Λίγη νοσταλγία, όμως, που και που κάνει καλό.




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΑΣ



Σε αυτή τη μεταβατική φάση για την Ελλάδα, ίσως είναι λάθος στιγμή να μιλήσεις στο μικρο-μεσαίο επιχειρηματία για την ανάγκη να προσέξει τους εργαζόμενους του.  Η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας τον έχει πνίξει.  Έννοιες όπως «ανάπτυξη προσωπικού», «πλάνα διαδοχής», «μέτρηση της απόδοσης», «αξιολόγηση», «coaching ή mentoring» και άλλες, τον αφήνουν αδιάφορο στην καλύτερη περίπτωση.  Σε άλλες περιπτώσεις τις αγνοεί και τώρα πια δεν θέλει καν να τις μάθει.

Η ευθύνη της Πολιτείας ήταν ότι δεν τον δίδαξε ότι η περιβόητη «ανταγωνιστικότητα» δεν επιτυγχάνεται μόνο από τη μείωση των μισθών, όπως επέβαλαν κάποιοι στενόμυαλοι τεχνοκράτες (λογιστές).  Η ανταγωνιστικότητα μπορεί να επιτευχθεί από τον ενθουσιασμό και, ως αποτέλεσμα, την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα.

Μοιράζομαι μαζί σας ένα σχετικό άρθρο που αναμασά στην πραγματικότητα πολύ γνωστές πρωτοβουλίες που παίρνουν οι πετυχημένες εταιρίες σε όλο τον κόσμο για τους εργαζόμενους τους.  Εκπαίδευση, επικοινωνία, αναγνώριση, καινοτομία, ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενθάρρυνση και άλλες μικρές ιδέες.




Αν ο επιχειρηματίας δεν μπορεί ή δεν ξέρει πώς να επιτύχει κάποιο από τα δώδεκα σημεία του Δωδεκάλογου, μπορεί να αναθέσει την εργασία σε εξωτερικό συνεργάτη εμπιστοσύνης. Ο συνεργάτης θα διαγνώσει την κατάσταση της εταιρίας, θα προτείνει που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και θα τον στηρίξει στην προσπάθεια.

Ας μη δειλιάζουμε.  Ας αρπάξουμε τον ταύρο από τα κέρατα.







Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ




"Αυτές τις τελευταίες τεσσεράμισι μέρες ........" .

Ο δημοσιογράφος μιλούσε για τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.  Τον άκουσα το πρωί της Δευτέρας, 19 Ιανουαρίου.  Πρόσεξα πόσο κακόηχο ήταν το λάθος του.  Άλλη μια φορά που κατακρεουργήσαμε τη γλώσσα.  Κι όμως, ακόμα και πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται ότι "αφού το λέει ο λαός είναι σωστό".  Σε κάποιες περιπτώσεις θα συμφωνούσα.  Σε κάποιες όμως, δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε.






Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ !


Να τους χαιρόμαστε


Είστε αχάριστοι αν δεν παραδεχτείτε ότι η ζωή μας έχει χρώμα και ενδιαφέρον.

Ζούμε στην εποχή που η πολιτική ζωή του τόπου έχει ανατραπεί.  Μετά από τις βολικές (η λέξη προέρχεται από το ρήμα βολεύομαι) μετεγγραφές, ο κόσμος μας έρχεται τούμπα.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος δηλώνει ευθαρσώς ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία.  Δηλωμένοι αριστεροί αποτάσσονται τον ΣΥΡΙΖΑ (το σωστό «αποτάσσονται τω ΣΥΡΙΖΑ», αλλά θεωρώ ότι μόνο κάποιος παλαιολιθικός θα σκεφτεί να μας διορθώσει, αφού η δοτική πέθανε – σάμπως αυτό μόνο πέθανε;).

Ο Καμμένος παρουσιάζει την πιο εμπνευσμένη διαφήμιση.  Την ίδια ώρα η ΝΔ εμφανίζεται με διαφήμιση που θυμίζει δεκαετία του ’80 και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφημίζει, αλλά δυσφημίζει την Αθήνα και τη χώρα.

Ο Βενιζέλος έχει συναντήσει τον Παπανδρέου (τον ΓΑΠ) δύο φορές αλλά δεν κατάλαβε γιατί δημιούργησε νέο κόμμα.  Είναι η εποχή που άλλα λέμε και άλλα καταλαβαίνουμε. Άλλα λέμε τη μια μέρα και άλλα την άλλη.  Άλλα λέω εγώ, αλλά λες εσύ αλλά θα ψηφίσουμε το ίδιο κόμμα*.

Ο ΓΑΠ είναι πικραμένος.  Πολύ πικραμένος, σας λέω, αν και είναι ο καλύτερος (Ave moi!).  Ο Σαμαράς θα μας προστατεύσει από τους μετανάστες και τους εικονομάχους.  Για το ΚΚΕ ο χρόνος σταμάτησε σε άλλον αιώνα.  Ο Ποτάμ-ης έχει μαζέψει νεοφιλελεύθερους και αριστερούς.  Ο Κουβέλης ακόμα προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχει.

Εγώ είμαι ένας απλός πολίτης...... Που ζει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα χωρίς τηλέφωνο λόγω «γενικότερης βλάβης στην περιοχή», που προσπαθεί να πουλήσει υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τρομοκρατημένες από το πάγωμα του Κράτους και την αβεβαιότητα του μέλλοντος.


* Αγαπητοί, μαζέψτε τι λέει ο καθένας από όλους αυτούς, πόσο διαφορετικό είναι από αυτό που λέει κάποιος άλλος στο ίδιο κόμμα, πόσο διαφορετικό είναι από αυτό που έλεγε σε άλλη περίπτωση (αναιρώντας τον εαυτό του) και τι ΘΑ λέει μετά τις εκλογές.


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (3)



Απευθύνομαι σε όσους αγνοούν το άμεσο και έμμεσο κόστος βουλευτικών ή περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα.  Θα έχουν διαβάσει σίγουρα και τις δυο πρόσφατες αναρτήσεις αυτού του ιστότοπου - διαβάζουν αλλά δεν μιλούν.  Τις επιπτώσεις του παγωμένου και αδρανούς προεκλογικού κράτους θα πληρώσουν σχεδόν 53,000 άνεργοι που θα προσλαμβάνονταν σε δήμους, περιφέρειες, υπουργεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς.

Όπως γίνεται πάντα, οι δημόσιοι οργανισμοί πέφτουν σε τέλμα πριν τις εκλογές.  Η προκήρυξη για την πρόσληψη των ανέργων δεν έχει υπογραφεί ακόμα.  Ο ΟΑΕΔ ρωτά, το ΑΣΕΠ σιωπά και οι άνεργοι παραμένουν στο σπίτι τους να ελπίζουν.






Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ



Αφού διαβάσετε, αγαπητοί αναγνώστες αυτό το - σχετικά πρόσφατο - κείμενο από το blog



το μόνο που έχω να μοιραστώ μαζί σας είναι η θλίψη μου όταν βλέπω τέτοιες επιχειρήσεις να κλείνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα.  Adelavente café, Μύρτιλο μεζεδοπωλείο, ολόκληρη καφετέρια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το Claires στο Νέο Κόσμο δίπλα στο ΙΚΑ, Ελένη το μαγειρείο και άλλα πολλά που έζησαν λίγα χρόνια ή, σε κάποιες φορές, κάποιους μήνες.  Παρατηρώ ήδη μερικά χωρίς κίνηση, όταν άλλα δίπλα τους έχουν πολλή πελατεία όλες τις ημέρες, παρακολουθώντας το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar




Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ




Είναι συγχρόνως τρομακτικό και γελοίο.  Γι αυτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με γελοιογραφίες, ατάκες και ειρωνικά σχόλια για τον Χριστόδουλο Ξηρό.  Ποιόν;  Τον «δολοφόνο».  ΠοιαςΤης «17 Νοέμβρη».

Ολόκληρη η κοινωνία και η ψυχική μας ηρεμία εξαρτάται από ανθρώπους που, αν διασταυρωθείς μαζί τους ή αν μιλήσεις μαζί τους, καταλαβαίνεις ότι «δεν στέκουν καλά στα μυαλά τους», με απλά λόγια.  Η κουπ του Ιανουαρίου 2014 και αυτή του Ιανουαρίου 2015 μαζί με το πανηγυριώτικο βίντεο με το μπαγλαμαδάκι, γελοιοποιούν ακόμα και της ιδέα του αντάρτικου πόλης.

Το τρομακτικότερο απ’ όλα είναι ότι νοήμονες άνθρωποι της πολιτικής μας ζωής εμμέσως ή αμέσως χρησιμοποιούν ίδιες εκφράσεις και επιχειρηματολογία.  Ακόμα πιο τρομακτικό είναι ότι δεν καταδικάζουν σαφώς.




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2)


Αν και είναι εντελώς αδιάφορο για το μέσο πολίτη ποιος θα μας κυβερνήσει από τα τέλη Ιανουαρίου, ζούμε το χειρότερο ΤΩΡΑ.

Μόνο για παράδειγμα αναφέρουμε ότι, αν ήταν ανοικτή η Βουλή, θα είχε ψηφιστεί η ρύθμιση για παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς για την αναγνώρισή τους από το ελληνικό κράτος.  Μιλάμε γι’ αυτούς που δουλεύουν και πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους για να πληρώνονται συντάξεις – 8% περίπου του εργατικού ενεργού δυναμικού με βάση τα στοιχεία του μηχανογραφικού συστήματος του Υπουργείου Εργασίας.

Οι Υπουργοί δεν μπορούν να υπογράψουν καμία απόφαση, παρά μόνον ό,τι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.  Ελπίζουμε να μεταφερθούν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρωθούν οι συντάξεις.



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1)




Ο πολίτης που ήταν (κάποτε!) πλούσιος και τώρα έχει πτωχεύσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μας έλεγε (ίσως και 60%) ότι δεν ήθελε εκλογές.  Ίσως γιατί ήξερε ότι μια προεκλογική περίοδος δημιουργεί πάγωμα στις δραστηριότητες του κράτους και έξτρα κόστος.

Έτσι έχουν ανασταλεί οι προσλήψεις που θα γίνονταν στις δημόσιες υπηρεσίες όπως και οι υπηρεσιακές μεταβολές.  Αν από τη μια μεριά, το αποτέλεσμα θα είναι να δουλέψουν σκληρά οι δημόσιοι υπάλληλοι, το τελικό αποτέλεσμα είναι οι χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ήδη έχουν ανακληθεί και απαγορευτεί οι άδειες, για να ετοιμαστεί η εκλογική διαδικασία, δημιουργώντας γκρίνια ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Αυτά  για κάποιους είναι «παράπλευρες απώλειες».

Υ.Γ.:  Περιμένω να δω ποιοι είναι οι υποψήφιοι που θα ξοδέψουν για να ρυπάνουν με τη φάτσα τους σε κολώνες.



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar



Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

"ΠΑΡΩΝ" ή "ΠΑΡΟΥΣΑ"?



Δεν μας ενδιαφέρει αν ο «Κανονισμός της  Βουλής» επιβάλλει να φωνάξεις «Παρών» για την αρνητική σου ψήφο στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.  Πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό Κανονισμό που δημιουργήθηκε από άντρες και απευθυνόταν (κάποτε !) μόνο σε άντρες.

Αν είσαι γυναίκα βουλευτίνα πρέπει να φωνάξεις «Παρών» ή «Παρούσα»;  Μορφωμένες γυναίκες μέσα στη Βουλή, επέλεξαν συνειδητά την τυπολατρία από τη σωστή χρήση της γλώσσας.  Πιθανόν γιατί οι κομματικοί μηχανισμοί αυτό επιβάλλουν.  Άφησαν μόνο τον κακό ήχο και το λάθος να πλανάται ανάμεσα στη δυσοσμία της πολιτικής ζωής.  Σωστά.  Η δυσοσμία και η χαμηλή ποιότητα είναι το πρόβλημά μας.  Ίσως όχι η σωστή γραμματική.

Πάντως θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυρίες βουλευτίνες που επέλεξαν το θηλυκό της μετοχής του ρήματος πάρειμι.




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar



Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο ΤΑΔΕ ΟΜΙΛΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ανακοινώνει
τη διακοπή συνεργασίας του με την
ΔΕΙΝΑ ΑΕΒΕ
Οδός κάτι......
για πωλήσεις οχημάτων για τις μάρκες Χ και Χψ

Μια είδηση στο ψυχρό ασπρόμαυρο χαρτί της εφημερίδας μπορεί για άλλους να είναι εντελώς αδιάφορη.  Σε άλλον δημιουργεί θλίψη.  Έτσι αποχαιρετάμε την εποχή της ευφορίας και του πλούτου.

Αναπόφευκτα θυμόμαστε και την πολυετή ομαλή συνεργασία με το συγκεκριμένο επαγγελματία και ευχόμαστε οι επιχειρήσεις του να ανθίσουν στο μέλλον ξανά.






Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΑΡΓΥΡΩΝΗΤΟΙ Ή Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ


Δεν σας το κρύβω ότι άνοιξα λεξικό.  Παρά τα πέντε βιβλία αρχαίων ελληνικών και άλλα τόσα νέων ελληνικών που διδασκόμασταν κάθε χρόνο στο σχολείο, δεν ήξερα τη λέξη "αργυρώνητος".  Είμαι σίγουρη ότι οι "μορφωμένοι" και "κουλτουριάρηδες" την ήξεραν.  

Δυστυχώς έπρεπε να μπει ο 21ος αιώνας, οπότε οι άλλες χώρες προοδεύουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, για να μάθω μια λέξη στην Ελλάδα που θυμίζει ήθη παλαιότερων εποχών.


Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη, πρόκειται για αρχαία λέξη

ἀργυρώνητος < ἄργυρος «χρήματα» + ὠνοῦμαι «αγοράζω»)

= εξαγορασμένος, πουλημένος 
π.χ. «Η πλειονοψηφία που έδωσε τότε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λέγεται ότι περιελάμβανε και τρεις αργυρώνητους από την αντιπολίτευση».


Έτσι τα "αστέρια" μας της Βουλής, βρήκαν άλλη μια λέξη για να βρίζονται μεταξύ τους, ενώ γύρω μας ο κόσμος χάνεται.




Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΣΑΣ ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ

Είχαμε την κουβέντα σας αυτές τις ημέρες.  Έτσι γίνεται κάθε χρονιά όταν πλησιάζουν οι γιορτές.  Θυμηθήκαμε

           Εσένα που προτίμησες τη μοναξιά του σπιτιού σου Παραμονή Πρωτοχρονιάς, για να φας παστουρμά,

        Κι εσένα που είπες ψέματα για ένα φίλο σου που είχε ατύχημα για να φύγεις τα Χριστούγεννα

         Κι εσένα που ξαφνικά αράδιασες δικαιολογίες και σε είδα να γυρίζεις στο σπίτι ανέμελα τρώγοντας μια τυρόπιτα

         Κι εσένα που θα ερχόσουνα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ήρθες μετά τα Θεοφάνεια

            Κι εσένα που μπόρεσες να δείξεις αγάπη μόνο γιατί ήσουν φαντάρος

       Κι εσένα που μας αποχαιρέτισες λίγο πριν τις γιορτές γιατί προτίμησες να είσαι ειλικρινής


Σας θυμηθήκαμε και χαμογελάσαμε πικρά.





Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar