ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΠΩΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ



Οι μελέτες των τελευταίων ετών αναδεικνύουν ότι οι εταιρίες χρειάζονται ταλαντούχους Πωλητές.  Μελέτες έχουν γίνει κατά καιρούς από την KPMG, την ADECCO, το  ALBA και άλλους οργανισμούς. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία γνώρισε τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, οι πολυεθνικές αλλά και οι ελληνικές εταιρίες έχουν ανάγκη από Στελέχη με ταλέντο στις Πωλήσεις.  Ακόμα και μια γρήγορη ματιά στις αγγελίες στο διαδίκτυο και στον τύπο, το αποδεικνύει.  Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο εξωτερικό, όπου η ανάγκη για Πωλητές σε διαφορετικούς κλάδους είναι μεγάλη.

Άλλωστε η ραχοκοκκαλιά μιας εταιρίας είναι οι πωλήσεις της.  Αν δεν καταφέρει η μικρή, μικρομεσαία και η μεγάλη επιχείρηση να πουλά τα προϊόντα της και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πελατών της, δεν θα μπορέσει να επιζήσει.

Επιπλέον, στις μεγάλες εταιρίες με όραμα και στρατηγική, συνήθως τα στελέχη του Τμήματος Πωλήσεων, αποτελούν το φυτώριο για την κάλυψη μελλοντικών θέσεων, προσφέροντας τη δυνατότητα εξέλιξης στους πιο αποδοτικούς.

Ένα άλλο σχήμα, σε διαφορετικές περιπτώσεις, είναι η απασχόληση των Στελεχών Πωλήσεων με ελεύθερη σχέση (ως ελεύθεροι επαγγελματίες), όπου τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δυνότητα και την πρωτοβουλία.  Έτσι τους δίνεται η άνεση στις αποφάσεις και στις κινήσεις, χωρίς να έχουν τη δεσμευτική σχέση εργαζόμενου-εργοδότη, έχοντας πάρει όμως κατάρτιση και υποστήριξη από έναν μεγάλο οργανισμό.

Γνωρίζοντας ότι πολλοί νέοι δυσκολεύονται να μπουν στην αγορά και να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τα Πανεπιστήμια και τα Κολέγια πρέπει να τους υποδείξουν και αυτό τον δρόμο.  Την ίδια ώρα, πολλά πεπειραμένα στελέχη που, λόγω της κρίσης, βρίσκονται σε αδράνεια, μπορούν να ενταχθούν στις ομάδες πωλήσεων εταιριών και να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα.





Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΑΜΑΡΤΗΜΑ (και όχι το μόνο)


(Λεβιάθαν, ο Δαίμονας της Ζηλοφθονίας)


Γιατί δεν του είπε καλημέρα ένα πρωινό;
Γιατί δεν άνοιξε το μαγαζί το Σάββατο;
Να δεις που τώρα παίζει τάβλι με κάποιον άλλο.
Γιατί; Γιατί; Να δεις που.........

Ήταν εκείνο το κάψιμο στα σωθικά του.  Ήταν, όμως, κι εκείνη η θολούρα στο μυαλό του που του θόλωνε τις σκέψεις.  Χόρευαν οι σκέψεις της κακίας, της παράνοιας, οι εγωιστικές σκέψεις, τα φανταστικά σενάρια.  Σενάρια σκευωρίας που τον πετούσαν σε μια μαρτυρική Οδύσσεια, χωρίς ρεαλισμό.  Ακόμα κι αν συνειδητοποιούσε ότι χαιρόταν για την ευτυχία και την επιτυχία του συναδέλφου του στο απέναντι μαγαζί που έζησαν μαζί πολλά χρόνια στην ίδια γειτονιά, δεν μπορούσε ν’ αντισταθεί σε σκέψεις αρρωστημένες.

Η επόμενη εβδομάδα ήταν καλύτερη.  Είδε πως ο συνάδελφος τον καλημέρισε όπως πάντα, ήπιε το καφεδάκι μαζί του και με την αγαστή γειτνίαση που είχαν του μίλησε ειλικρινά για το νέο μαγαζί που θα άνοιγε στην πάνω γειτονιά και αναγκαστικά του απορροφούσε χρόνο και ενέργεια.

Στάθηκε στον καθρέφτη μιλώντας με ειλικρίνεια με τον άλλο του εαυτό και συνειδητοποίησε ότι είχε βάλει άδικα τον εαυτό του στον κόσμο της ζήλιας.



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar



Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΜΑΝΗ





Το σκηνικό δεν είχε στηθεί από το επιμελές συνεργείο κάποιου σκηνογράφου.  Ήταν αυθεντικό (“original”).  Η μικρή εκκλησία τη Μεγάλη Παρασκευή βρίσκεται στην πλακόστρωτη πλατειούλα ενός ήσυχου μανιάτικου χωριού.  Την περικλείει ένας εγκαταλελειμμένος πύργος, μια απειλητική φραγκοσυκιά, μια συστάδα από κυπαρίσσια και ένας ελαιώνας.

Σαν μια οικογένεια μας λειτούργησε ένας ομορφάντρας παπάς.  Ήμασταν δεν ήμασταν εκατό παρευρισκόμενοι. Η καμπάνα κτύπησε πένθιμα.  Νταν.  Η μαύρη σκυλίτσα σήκωσε το κεφάλι της κοιτώντας την καμπάνα με απορία.  Η απορία της έμεινε για λίγο ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της μέχρι το επόμενο.  Νταν.  Ξανασήκωσε το κεφάλι κοιτώντας την καμπάνα.  Ο παπάς έδωσε το σήμα για την περιφορά του Επιταφίου με την εντολή «Μάγκες, προχωρήστε» προς τα παπαδάκια που κρατούσαν τα εξαπτέρυγα.  Πίσω στάθηκαν μια μουστακαλού και μια κοντή ψάλτισα με βεντάλια.  Τέσσερεις ψηλοί, δυνατοί Μανιάτες κράτησαν στον ώμο τους τον Επιτάφιο.  Όλοι μαζί, Μανιάτες και περαστικοί, γυρίσαμε το χωριό κατεβαίνοντας και ανεβαίνοντας απότομα μονοπάτια.

Στη διαδρομή ακούγονταν μόνο οι ύμνοι «Ω γλυκύ μου Έαρ», «Αι γενεαί πάσαι».  «Μπαμπάκα είσαι καλά;», ρώτησε η μικρούλα τον έναν από τους τέσσερεις άντρες.  Οι ψάλτισες ξέχασαν να ψάλουν το «Η ζωή εν τάφω» ή μήπως εγώ είχα παρασυρθεί στη μυσταγωγία της διαφορετικής βραδιάς;

‘Οταν ξαναγυρίσαμε στην εκκλησία, οι εκκλησιαζόμενοι παρέμεναν στην πλατεία χωρίς να δείχνουν διάθεση να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Η ίδια κατάνυξη κυριάρχησε και στην Ανάσταση, αν και ήμασταν περισσότεροι, χωρίς την εξαλλοσύνη των βαρελότων.


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΦΙΑ

Όταν η νοικοκυρά - ή ο νοικοκύρης (γιατί όχι) -  θέλει να προσφέρει κάτι παραπάνω στην οικογένεια και στους φίλους, δίνει το χρόνο και το μεράκι στην κουζίνα.  Και αυτά φαίνονται, δεν κρύβονται.

(Ομελέτα)


(Μανιταρόσουπα)                                              (Ψαροσαλάτα)


Αγαπητοί αναγνώστες,
Αν σας ενδιαφέρει η ανταλλαγή συνταγών, μοιραστείτε μαζί μας την αγαπημένη σας συνταγή (αν διαθέτετε φωτογραφία, θα ήταν προτιμότερο).

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Αν παρακολουθείτε τα πολιτικά συμβάντα στην Ελλάδα, θα μπερδευτείτε για την ερμηνεία των αριθμών και των γεγονότων αλλά και τον τρόπο που παρουσιάζονται και αναλύονται, ανάλογα με την παράταξη που τα προσεγγίζει.

Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και με τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ (της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των Κοινωνικών Ασφαλίσεων).  Χωρίς να έχουν αλλάξει τα δεδομένα πολύ τους τελευταίους μήνες, το Υπουργείο με την τωρινή του διοίκηση τονίζει ότι το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει συντάξεις μικρότερες των 665 ευρώ.  Η προηγούμενη ηγεσία όμως του Υπουργείου (δηλαδή επί εποχής Βρούτση) πανηγύριζε γιατί η μέση σύνταξη ανερχόταν στα 960 ευρώ.

Από την ίδια μηνιαία αναφορά (όλοι μπορούν να τη μελετήσουν μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου και να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα) φαίνεται ότι το 15% των συνταξιούχων είναι κάτω των 60 χρόνων.

Το εντυπωσιακότερο είναι ότι μετά την έξοδο πανικού πολλών εργαζομένων, για να προλάβουν τις νέες τιμωρητικές διατάξεις του ασφαλιστικού, 53,67% των νέων συνταξιούχων, δηλαδή που πήραν την πρώτη τους σύνταξη τον Μάρτιο, είναι κάτω των 61 χρόνων.

Οι αριθμοί, πράγματι, μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν.

Το ποτήρι μπορεί να είναι μισοάδειο αλλά και μισογεμάτο.  Διαλέγετε και παίρνετε.





Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

TO ΣΤΥΛ ΚΑΝΕΙ ΚΟΛΠΑ



Που να φανταζόταν ότι θα βρισκόταν να συνδυάζει το καλά κρυμμένο κάτω από το παντελόνι καλτσάκι, με την καλοκαιρινή γόβα που διέθετε η μπουτίκ, για να δοκιμάσει το φόρεμα που ήθελε να αγοράσει;

Βρέθηκε να γελά κι εκείνη με τον εαυτό της κι εμείς μαζί.  Μπρος στα κάλλη τ΄είν' ο πόνος;