ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΟΤΕ, FACEBOOK ΤΩΡΑ



Η ομάδα των αντρών με τις ρεπούμπλικες άρχισε να μαζεύεται από νωρίς στην αλέα του Ζαππείου.  Ο γραβατωμένος νέος άντρας με το μουστάκι ανέβηκε στο αυτοσχέδιο βάθρο, καθάρισε το λαιμό του, σήκωσε τα χέρια του προς τους συγκεντρωμένους και τους είπε με δυνατή και σταθερή φωνή:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, ακούστε με για λίγο.  Θα ήθελα την προσοχή σας.  Συνιστώ ψυχραιμία.  Αφήστε τις αντιπαλότητες.  Η χώρα μας, για άλλη μια φορά, βρίσκεται σε κρίσιμη φάση.  Οι Έλληνες, όμως, έμαθαν να αντιμετωπίζουν τις κακουχίες.  Το μόνο λάθος που έκαναν στις κρίσιμες στιγμές ήταν να χωρίζονται σε δύο αντίπαλες παρατάξεις.  Η διχόνοια κατέστρεφε τις επιτυχίες από τους αγώνες που έδιδαν όλοι μαζί.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, για άλλη μια φορά, σας παρακαλώ να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.  Να αποδείξουμε σε όλους ότι στον αγώνα είμαστε ψύχραιμοι και ενωμένοι».

Αγαπητοί αναγνώστες, στον 21ο αιώνα ο κύριος με τη ρεπούμπλικα δεν θα αγορεύσει στο Ζάππειο.  Το εγγόνι του, όμως, κρατά ένα tablet ή ένα κινητό Android και αναρτά σχόλια στο facebook.  Το εγγόνι, λοιπόν, πρέπει να πει και τώρα:  Κάντε διάλογο.  Αδιαφορήστε για όσους προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια.




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑ




Κάποια από τα οινοποιεία της Αττικής τα ξέραμε και κάποια τα ακούσαμε για πρώτη φορά όταν δημιούργησαν τους  "Δρόμους του Κρασιού Αθήνας" για να ενισχύσουν την παρουσία τους στον χώρο του κρασιού και να μας θυμίσουν την ιστορία του πτωχικού Σαββατιανού, που αποτελεί τη βάση για τη ρετσίνα που δεν πίνουμε πια.

Τα Οινοποιεία είναι Το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα, της Αναστασίας Φράγκου στη Ραφήνα, οι Αμπελώνες Μάρκου στην Παιανία, το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου στη Βραυρώνα - στο blog είχαμε κάνει ειδικό αφιέρωμα - και στην Κερατέα η Μικροοινοποιία Μυλωνά.  Τα κρασιά της οικογένειας Μυλωνά και ειδικότερα το Ασύρτικο του είναι η νέα μας ανακάλυψη.

Η προσπάθεια βραβεύτηκε από τον Γαστρονόμο (http://www.kathimerini.gr/818586/gallery/epikairothta/ellada/vraveia-gastronomoy-2015-vraveythkan-an8rwpoi-me-orama-kai-pa8os).  Η ομάδα πήρε το Βραβείο Ποτού.

Να λοιπόν, άλλη μια ευκαιρία που χάνεται για την επιμήκυνση της παραμονής των τουριστών στην Αθήνα.  Αν ο βιαστικός τουρίστας που περνά από την Αθήνα ίσα-ίσα για να επισκεφθεί την Ακρόπολη και το Μουσείο της, είχε την ευκαιρία να κάνει μια δυο μονοήμερες εκδρομές (π.χ. στα οινοποιεία ή / και στο Τατόι) θα παρέμενε λίγο περισσότερο στην Αττική.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ




Ακόμα κι αν οι δρόμοι γέμισαν πάλι με αυτοκίνητα που κινούνται προς τις παραλίες.  Ακόμα κι αν στις ταβέρνες με δυσκολία βρίσκεις ελεύθερο τραπέζι.  Ακόμα κι αν συνεχίζουμε να δίνουμε πολλές δεκάδες ευρώ στα super markets.   Ακόμα κι ψωνίζουμε ρουχισμό με τη σέσουλα.  Ακόμα κι αν προγραμματίζουμε ταξιδιωτικές αποδράσεις.  Ακόμα κι αν........ Η κρίση είναι εδώ.

Αν, αναγνώστες μου, μπορείτε ακόμα να κάνετε τα μπανάκια σας – εντάξει, λιγότερα.  Αν μπορείτε ακόμα να πηγαίνετε σε ταβερνάκια – εντάξει, σε τσιπουράδικα και σουβλατζίδικα και όχι σε κοσμικές ταβέρνες.  Αν μπορείτε κάθε εβδομάδα να επισκέπτεστε το super market – εντάξει, αγοράζοντας μετά από σύγκριση τιμών.  Αν μπορείτε να αγοράζετε ρούχα και παπούτσια – εντάξει όχι επώνυμα και ακριβά.  Αν μπορείτε να κάνετε όνειρα για καλοκαιρινές διακοπές – εντάξει, όχι δύο εβδομάδων ή δύο ..... μηνών.  Αν .....

Σκεφτείτε ότι η κρίση βρίσκεται αλλού, γιατί οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι.  Γιατί υπάρχουν ακριβά παλατάκια που δεν άναψαν καλοριφέρ το χειμώνα.  Γιατί υπάρχουν οικογένειες όπου δεν μπαίνει ούτε ένας μισθός ούτε μια σύνταξη.





Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ




«Άνθρωπος που δεν διαβάζει, ξύλο απελέκητο».  Και .... φαίνεται ότι έχει μείνει κούτσουρο.  Υπάρχουν, όμως, και οι «πολύ διαβασμένοι» που δεν έμαθαν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, που τελικά γίνονται προβληματικοί όταν ανάμεσα σε άλλο κόσμο.

Τι να το κάνω αν κάποιος έχει κάνει φύλλο και φτερό τον Μπακούνιν ή τον Τρότσκι, τον Μπ. Ράσσελ ή τον Τζον Στιούαρτ Μιλλ, τον Εμπειρίκο ή τον Μπουκόφσκι:  Τι να το κάνω αν περιορίζει τη ζωή του και τις αντιδράσεις του μέσα στον δικό του μικρόκοσμο.  Αν δεν μπορεί να ζήσει σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ή σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Καλλιέργεια versus Εκπαίδευση
EQ versus IQ
Ομάδα versus Άτομο

-Μήπως αποφασίσατε να αγοράσετε την Ελληνικήν Γραμματικήν;
-Όχι, ήθελα τους “Άθλιους” του Βίκτορ του Ουγκού.
-Ούγκο, Ούγκο.
-Γιατί καλέ, πώς λέμε ο μουγκός του μουγκού;
-Το διάβασμα οξύνει τον νούν.
-Το ξέρω ότι ξύνει τον νού, αλλά που ώρα για τέτοια;

 Από την ταινία "Η Ωραία του Κουρέα":  https://www.youtube.com/watch?v=g6wLp4NzfQk


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ




Από ποιον θα περιμένατε να πάρετε τα καλύτερα και χρησιμότερα μαθήματα Δημοκρατίας – προσοχή το «Δ» κεφαλαίο, Από έναν δεξιό ή από έναν αριστερό; Από έναν συντηρητικό ή από έναν ριζοσπάστη;  Αν και οι απαντήσεις είναι προφανείς, στην Ελλάδα καταφέραμε το ανάποδο.  Όπως σε όλα μας.

Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθώ τις στιχομυθίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Ακόμα και συγκρατημένοι, πολιτισμένοι άνθρωποι έχουν βγάλει τον χειρότερο τους εαυτό.  Μια διχόνοια έχει διασπαρεί στην κοινωνία.  Αν και υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι να πονάμε και να απελπιζόμαστε, στα δύσκολα δείχνει ο καθένας μας τον πραγματικό του εαυτό.  Όσο δε προκαλεί ο ένας τον άλλο, τόσο η κατάσταση χειροτερεύει.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια να ενωθούμε αυτές τις στιγμές.  Ας μιλήσουμε την ίδια γλώσσα.  Ας κάνουν κάτι οι πολιτικοί μας να μας πείσουν ότι πραγματικά προσπαθούν για το καλό της Ελλάδας.  Ας κουμαντάρουν κομματικά στελέχη που πέφτουν από το ένα σφάλμα στο άλλο.





Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar


Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ




Όταν ο επαγγελματίας


  • είναι αγενής
  • διαθέτει βρώμικο αυτοκίνητο
  • μπαίνει ανάποδα σε μονόδρομο και ΑΠΑΙΤΕΙ να έχει προτεραιότητα, δημιουργώντας πρόβλημα σε δύο άλλους οδηγούς που έχουν μπει νόμιμα στο μονόδρομο
  • δίνει προτεραιότητα σε άντρες οδηγούς μόνο, ενώ επιταχύνει για να "κλείσει" μια γυναίκα
  • καπνίζει χωρίς να ζητήσει την άδεια
  • δεν λέει "ευχαριστώ", "παρακαλώ" και όλες αυτές τις μικρές λεξούλες
  • οδηγεί σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πατώντας τη διαγράμμιση
  • προτιμά να κινείται στις λωρίδες των λεωφορείων, των τραμ κ.λ.π.
ουφ βαρέθηκα, δεν γράφω άλλα, γιατί υπάρχουν κι αυτοί που
  • σε καλημερίζουν με χαμόγελο
  • το αυτοκίνητό τους λάμπει
  • ακολουθούν όλους τους κανόνες του ΚΟΚ
  • ζητούν την άδεια να καπνίσουν ή δεν καπνίζουν καθόλου
  • σε αποχαιρετούν με ευγένεια και σου λένε "ευχαριστώ" γιατί τους έδωσες το ακριβές αντίτιμο
Σημειώστε ότι ο θυμός είναι για τον "επαγγελματία" ΤΑΑ 380Χ.





Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ




Στο μυαλό του κάθε αδαούς έχει εντυπωθεί ότι πρώτα η Λάϊκα και μετά ο Γκαγκάριν γεύτηκαν τη μαγεία ενός ταξιδιού στο διάστημα.  Λάθος, αγαπητοί μου αναγνώστες.  Στα μυστηριώδη εργαστήρια των Σοβιετικών, πολλές φακές, και όχι μόνο μια, δοκιμάστηκαν για την αντοχή τους στην πιθανότητα ενός τέτοιου ταξιδιού.

Αυτό το ταπεινό όσπριο πέρασε δοκιμασίες, είτε ατομικά, είτε ομαδικά.  Οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς αντιδρούν οι φακές στις πιθανές πιέσεις και στις εναλλαγές των διαστημικών δεδομένων.

Η φακή και το είδος της στο σύνολό τους διέπρεψαν, μέχρι που μια φακή, με ιδιαίτερη προσωπικότητα και υψηλούς βαθμούς στα πειράματα, τοποθετήθηκε σε ειδικό σωλήνα για την εκτόξευσή της.  Πιθανολογείται ότι συμμετείχε στις πρώτες αποστολές του 1948.  Επέστρεψε σώα σε αντίθεση με την καημένη Λάϊκα, αν και δεν μπόρεσε ποτέ να φυτρώσει.

Υ.Γ.:  Αν σας πω ότι μου ζητήθηκε να γράψω αυτό το «παραμύθι», θα το πιστέψετε;  Κι όμως, αυτή η ιστορία γράφτηκε κατόπιν αιτήματος αναγνώστη.


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΜΟΝΑΧΟΥΛΗΣ


Πάντα μόνος κολυμπά στο λιμανάκι στο Πόρτο Ράφτη, μακριά από τα δύο ζευγάρια των άσπρων κύκνων.

Η μοναξιά προσωποποιείται σε αυτό το όμορφο ζωντανό που καταφέρνει να μένει μόνος του χειμώνα καλοκαίρι.  Λίγοι τον έχουν προσέξει. Λίγοι έχουν προβληματιστεί για τη ζωή του.