ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΜΑΘΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ





Είσαι μικρό και άμαθο.  Βασίζεσαι στη μητέρα σου και απαιτείς από εκείνη να σου λύνει όλα τα προβλήματα.  Πρέπει, όμως, να μάθεις να είσαι ανεξάρτητος.  Με θάρρος θα προσπαθήσεις να επιβιώσεις μόνος σου.  Θα κάνεις λάθη και θα τρομάξεις.  Δεν πρέπει να τα παρατάς, όμως.  Μάθε από τα λάθη σου και προχώρα.

Το σύντομο φιλμάκι της Pixar με τον γλυκούλι Piper που έχει κάψει καρδιές, μας δείχνει πώς να ξεπερνάμε τα προβλήματα μας και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.  Δίκαια πήρε το Oscar animation μικρού μήκους.

Για να δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=A-uzJB9Bc9U

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΛΛΗΣ




Πέρασα από αυτόν τον δρόμο και κοντοστάθηκα μπροστά στη μικρή μονοκατοικία της δεκαετίας του '50.  Εδώ έμενε ο συμμαθητής μου από το δημοτικό, ο Γ.Ι.  Ατίθασο και σκληρό παιδί, αλλά δεν έμαθα ποτέ το υπόβαθρο της οικογένειας του.  Το μόνο που καταλάβαινα ήταν ότι ήταν κακός μαθητής και τσακωνόταν εύκολα με όλους.

Το σπίτι στέκει εγκαταλελειμμένο στον δρόμο που δεν ήξερα το όνομα του, αλλά τώρα πρόσεξα την ταμπελίτσα με την ένδειξη "Έλλης".  Κάποιος ζωγράφισε στη γωνία της έναν αγιοβασιλιάτικο σκούφο.

Τα παλιά παντζούρια έχουν αρχίσει να δείχνουν τη φθορά του χρόνου.  Ξαφνικά η αλυσίδα με το λουκέτο γλίστρησε στο χώμα και η κεντρική ξώπορτα χάσκει ανοικτή.  Στο βάθος ξεχωρίζω ένα υπνοδωμάτιο με μια καρέκλα καφενείου φορτωμένη από κουρελούδες.

Η πόρτα κλείνει σιγά-σιγά χωρίς τρίξιμο.  Το σπίτι βυθίζεται στην ερημιά του και οι απορίες μένουν.


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar




Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Σεξισμός, κουτσομπολιά.  Μια 26χρονη Γερμανίδα έγινε η πέτρα του σκανδάλου.  Μέσα στον θυμό της έγραψε επιστολή προς το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, όπου είναι στέλεχος.

Στην επιστολή της η Γένα Μπέρεντς κατηγόρησε τον Υπουργό Εσωτερικών στο κρατίδιο του Βερολίνου ο οποίος την αποκάλεσε "γλυκό ποντικάκι" και άφησε υπονοούμενα ότι η καριέρα της οφείλεται γιατί έχει πάει στο κρεβάτι με άλλον Υπουργό.

Ένα γλυκό μουτράκι με φακίδες και μακριά κόκκινα μαλλιά. Ναι, ένα γλυκό ποντικάκι.  Ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να είναι και κομπλιμέντο, όχι όμως όταν αφήνεις τα υπονοούμενα.

Ο κατηγορούμενος κάτι "ψέλλισε" για να δικαιολογηθεί (γιατί εκεί δεν είναι Ελλάδα) αλλά δεν διέψευσε ποτέ τα λεγόμενα του.

Αν θεωρήσουμε ότι η δυτική Ευρώπη είναι πιο πολιτισμένη από την Ανατολική, ο τι ακούσουμε στην Ελλάδα θα είναι απλά αναμενόμενο.




Σημ.:  Το περιστατικό συνέβη πριν λίγους μήνες 



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

MIA ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Image may contain: people sitting, table, plant, outdoor and indoor

Στις - για χρόνια - εγκαταλελειμένες γειτονιές της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία, κάποιοι ιδιώτες αρπάζουν τον ταύρο από τα κέρατα και δίνουν ζωή σε αυτή την παράξενη γωνιά της πόλης.  Με την ιδιότητα και του Αρχιτέκτονα, ο ιδιοκτήτης μπόρεσε να μετατρέψει ένα χάνι σε ένα πολύ όμορφο μέρος ψυχαγωγίας.  Στη φωτογραφία βλέπετε τις παρεμβάσεις που έγιναν στον χώρο.

Στη θέση της  Ερμού 300 στη Λευκωσία, γύρω στα 1800 μ.χ. ο χώρος λεγόταν "Χάνι του ζωέμπορα" με λαϊκή αγορά με έμπορους και τα ζωντανά τους.  Οι έμποροι μπαινό-βγαιναν για να πουλήσουν την πραμάτεια τους.  Σιγά-σιγά με την πάροδο των ετών, στον χώρο βρήκαν στέγη τεχνίτες διαφορετικών ειδικοτήτων μέχρι το 2006.

H αρχική χρήση το 2006 ήταν για αρχιτεκτονικό γραφείο από τον τωρινό ιδιοκτήτη.  Προσαρμόστηκε κι αυτός, όμως, στις επιταγές της εποχής μας και το μετέτρεψε σε all day cafe restaurant.  Για όσους θέλετε να περπατήσετε σε εκείνη την περιοχή θα περάσετε από τις γειτονιές της Χρυσαλινιώτισσας, του Ταχτ ελ Καλέ και του Άγιου Κασσιανού.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα περπατώντας στην Οδό Αμμοχώστου, πρέπει να δείτε την Παναγία την Χρυσαλινιώτισσα του 7ου αιώνα (ξανακτίστηκε τον 15ο), το Αρχοντικό Τουφεξή και το τέμενος Ταχτ ελ Καλέ.

Σας προτείνουμε να συμβουλευθείτε και τον Σύλλογο Φίλων της Λευκωσίας (σύνδεσμος για ενημέρωση: http://www.filoitislefkosias.org/gr/home).

Καλή βόλτα.



Image may contain: night and text






Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΜΑΡΤΙΟΣ


Μετά από έναν Φεβρουάριο που θύμιζε πολλές φορές Άνοιξη, μπήκε σήμερα η Άνοιξη και επισήμως.

Θα γιορτάσουμε την Εθνική Παλιγγενεσία και τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού.  Δυο στην οικονομική συσκευασία της μιας ημέρας, χωρίς αργία για τους εργαζόμενους που εργάζονται με πενθήμερο.  Εσείς θα φορέσετε στο χέρι τον ασπροκόκκινο Μάρτη για να κρατήσετε τις αχτίνες του ήλιου μακριά;

Από τις όμορφες ονομασίες για τον Μάρτη είναι το "Πεντάγνωμος".  Δεν αναφέρω το γδάρτης / παλουκοκαύτης.  Αν και είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο καιρός έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, ακόμα και ισχυρούς χιονάδες.  Είμαστε όμως έτοιμοι για όλα.

Για σας που μαζεύετε χόρτα, τέλος ως εδώ.  Τον Μάρτη πια τα ραδίκια και τα άλλα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου είναι σκληρά και ακατάλληλα.

Καλό μήνα, λοιπόν, με ηλιόλουστα χαμόγελα και ανοιξιάτικη διάθεση.



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar