ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΗΡΘΕ ΚΙ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ



Αρχίσαμε την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα.  Ο Δεκέμβριος όμως έχει και τα Νικολοβάρβαρα.  Θα γιορτάσουν και ο Σάββας και ο Λευτέρης και η Άννα και ο Σπύρος.

Του Αγίου Σπυρίδωνα η μέρα «παίρνει ένα σπυρί», δηλαδή αρχίζει να μεγαλώνει.  Τι αισιόδοξη νότα αυτές τις παγωμένες ημέρες!

Από τις σημαντικότερες γιορτές στην Αττική στους αρχαίους χρόνους ήταν η γιορτή της θεάς Αρτέμιδος, τα Βραυρώνια, στη Βραυρώνα κοντά στον Πόρτο Ράφτη.  Όταν εγκαταλείφθηκε ο ναός της περιοχής, τα Βραυρώνια εορτάζονταν στην Ακρόπολη των Αθηνών (*).

Είναι ο τεμπέλικος μήνας για τους αγρότες.  Λίγες εργασίες μπορούν να γίνουν στον χιονιά.  Και οι αμπελουργοί τεμπελιάζουν.  Οι ερασιτέχνες κηπουροί ας προστατεύσουμε τα τροπικά, τους κάκτους και τα παχύφυλλα.

Μη λυπηθείτε τον στολισμό των εσπεριδοειδών από τους καρπούς τους.  Κόψτε αλύπητα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια και τα grape fruit.  Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για τον άνηθο, το μαϊντανό και τα αβοκάντο.

Αυτό το μήνα θα θυμηθούμε αναγκαστικά τα Δεκεμβριανά του 1944 και του 2008 δυστυχώς.  Πάλι θα ζήσουμε μέρες θλίψης και κατάντιας, όταν όλος ο κόσμος προχωρά μπροστά και εμείς ζούμε στον δικό μας γεμάτο μικρότητες κόσμο.

Τα μερομήνια προβλέπουν υψηλές – για την εποχή – θερμοκρασίες στην αρχή του μήνα, ενώ μετά τις 16 θα μας πάρουν και θα μας σηκώσουν οι βοριάδες που θα ρίξουν τη θερμοκρασία.  Οι γιορτές φαίνεται θα έχουν καλό καιρό αλλά μετά τις 26 θα δούμε βροχές και κρύο.

Στολίστε γρήγορα το σπίτι χωρίς καθυστέρηση, βάλτε τραγούδια του Frank Sinatra, δοκιμάστε ένα καινούριο κόκκινο κρασί ή βγείτε στους δρόμους με τα καλά σας ρούχα και το χαμόγελο αισιοδοξίας.

(*) Για τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, το blog annas-thoughts θα ασχοληθεί σε ξεχωριστή ευκαιρία.



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου