(Ένα κείμενο γραμμένο στα τέλη Αυγούστου του 2014)
Περισσότερες εκπλήξεις μας περιμένουν στο καινούριο οδοιπορικό στη Λακωνική Μάνη. Από τη βάση μας που, αυτή τη φορά, είναι το φιλόξενο PORTO MANI SUITES στην Κυπάρισσο, ξεκινούμε να δούμε μέρη γνωστά και να ανακαλύψουμε νέες ομορφιές.
Ο Γερολιμένας άδειασε από κόσμο. Λίγα τραπέζια εδώ, δυο-τρία τραπέζια πιο' κει. Εμείς κι εμείς μείναμε και κάποια σνομπάκια που μένουν στο ξενοδοχείο Kyrimai. Σνομπ οι ένοικοι, σνομπ και η σερβιτόρα. Στο Γερολιμένα φάγαμε, όμως, το πιο νόστιμο και φρέσκο ψαράκι στην ταβέρνα του "Ακροταιναρίτη" στον κύριο Σπύρο.
Αντίθετα βρίσκουμε την Αρεόπολη στις ομορφιές της με τα τραπέζια έξω. Κόσμος πάει κι έρχεται. Όχι όπως το χειμώνα που δεν συναντάς πουλί πετάμενο. Πολλά τα μπαράκια για να διαλέξεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα. Ανάψαμε κι ένα κεράκι στους Άγιους Ταξιάρχες. Το γουρουνόπουλο ήταν το καλύτερο πιάτο στον "Μπάρμπα Πέτρο", από τα δικά τους γουρουνάκια. Το φάγαμε χωρίς τύψεις.
Στα Άλικα και στο Σταυρί οι ταβέρνες έχουν στρώσει τραπέζια στην αυλή του σχολείου και στο προαύλιο της εκκλησίας . Στην Κυπάρισσο έχει πιάσει δροσιά. Στη βεράντα του Porto Mani Suites το αεράκι είναι αναζωογονητικό και η εικόνα από το νέο φεγγάρι αισιόδοξη.
Όλοι πιστεύουν ότι μόνο η Βάθεια είναι ένας πυργο-οικισμός παρατημένος στην τύχη του. Κι όμως, όταν ξεφύγεις λίγο από τα γνωστά μονοπάτια, ανακαλύπτεις κι άλλους τέτοιους οικισμούς, όπως το Λιοντάκι και τα Μουντανίστικα. Απορεί ο απλός πολίτης πώς μπορεί να μένουν έτσι ανεκμετάλλευτοι. Αν οι μανιάτικοι πύργοι διαθέτουν ανέσεις στο μέλλον, όπως παρέχουν οι καινούριοι και οι ανακαινισμένοι από ιδιώτες, τότε ο τουρισμός θα ανθούσε στην περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου, και όχι μόνο καλοκαίρι. Θέλουμε ανάπτυξη που θα έρθει και με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Περισσότερες εκπλήξεις μας περιμένουν στο καινούριο οδοιπορικό στη Λακωνική Μάνη. Από τη βάση μας που, αυτή τη φορά, είναι το φιλόξενο PORTO MANI SUITES στην Κυπάρισσο, ξεκινούμε να δούμε μέρη γνωστά και να ανακαλύψουμε νέες ομορφιές.
Ο Γερολιμένας άδειασε από κόσμο. Λίγα τραπέζια εδώ, δυο-τρία τραπέζια πιο' κει. Εμείς κι εμείς μείναμε και κάποια σνομπάκια που μένουν στο ξενοδοχείο Kyrimai. Σνομπ οι ένοικοι, σνομπ και η σερβιτόρα. Στο Γερολιμένα φάγαμε, όμως, το πιο νόστιμο και φρέσκο ψαράκι στην ταβέρνα του "Ακροταιναρίτη" στον κύριο Σπύρο.
Αντίθετα βρίσκουμε την Αρεόπολη στις ομορφιές της με τα τραπέζια έξω. Κόσμος πάει κι έρχεται. Όχι όπως το χειμώνα που δεν συναντάς πουλί πετάμενο. Πολλά τα μπαράκια για να διαλέξεις ποιο σου ταιριάζει καλύτερα. Ανάψαμε κι ένα κεράκι στους Άγιους Ταξιάρχες. Το γουρουνόπουλο ήταν το καλύτερο πιάτο στον "Μπάρμπα Πέτρο", από τα δικά τους γουρουνάκια. Το φάγαμε χωρίς τύψεις.
Στα Άλικα και στο Σταυρί οι ταβέρνες έχουν στρώσει τραπέζια στην αυλή του σχολείου και στο προαύλιο της εκκλησίας . Στην Κυπάρισσο έχει πιάσει δροσιά. Στη βεράντα του Porto Mani Suites το αεράκι είναι αναζωογονητικό και η εικόνα από το νέο φεγγάρι αισιόδοξη.
Όλοι πιστεύουν ότι μόνο η Βάθεια είναι ένας πυργο-οικισμός παρατημένος στην τύχη του. Κι όμως, όταν ξεφύγεις λίγο από τα γνωστά μονοπάτια, ανακαλύπτεις κι άλλους τέτοιους οικισμούς, όπως το Λιοντάκι και τα Μουντανίστικα. Απορεί ο απλός πολίτης πώς μπορεί να μένουν έτσι ανεκμετάλλευτοι. Αν οι μανιάτικοι πύργοι διαθέτουν ανέσεις στο μέλλον, όπως παρέχουν οι καινούριοι και οι ανακαινισμένοι από ιδιώτες, τότε ο τουρισμός θα ανθούσε στην περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου, και όχι μόνο καλοκαίρι. Θέλουμε ανάπτυξη που θα έρθει και με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
(Μουντανίστικα)
(Στο τέλος του οικισμού, μας ανακοινώνουν ότι "Εδώ μένει ο τελευταίος των Μοϊκανών")
Αν δείτε καμμένες τις άκριες του δρόμου, κάθε λίγα μέτρα, μη σας κάνει εντύπωση. Οι 'Ελληνες που πετούν το τσιγάρο από το παράθυρο είναι πολλοί. Μια το τσιγάρο και μια η σκοπιμότητα, οι πέτρες και τα θυμάρια της Μάνης καίγονται και ξανα-καίγονται. Το Ταίναρο έχει καταντήσει κρανίου τόπος - δεν το έφτανε που στολιζόταν μόνο από πέτρες, είναι και μαύρες, καψαλισμένες.
Μη χάσετε το μπάνιο στη μεγάλη παραλία στο Μαρμάρι αλλά επειδή μαζεύει αρκετό κόσμο, μπορείτε να διαλέξετε τα μικρά κολπάκια που είναι κρυμμένα πριν και μετά τη γνωστή παραλία.
Οι μεζέδες στο PORTO MANI SUITES έκλεψαν τις εντυπώσεις σε αυτό το οδοιπορικό, γιατί φτιάχνονται με κέφι και μεράκι. Λίγο σύγκλινο, λίγο τυράκι, χειροποίητα ντολμαδάκια και καλοψημένο χωριάτικο ψωμί φτάνουν για να αποκτήσει η μέρα νοστιμιά.
Αγαπητοί αναγνώστες, διαβάστε και αυτό το κείμενο από το blog που είναι το πιο πολυδιαβασμένο από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο επικοινωνίας μαζί σας:
http://annas-thoughts.blogspot.gr/2012/02/blog-post.html
Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar
Μάνη.Μοναδική και πολυποίκιλτη.Την γνωρίζεις και πάντα κάτι μένει γιά την επόμενη φόρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή