ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ

 


Μάλλον ξεκίνησα από μια αρρωστημένη περιέργεια να ζήσω νοερά τις άγριες ημέρες του Μεσοπολέμου, του Β Παγκόσμιου Πολέμου και της μεταπολεμικής Γερμανίας στο Βερολίνο.  Έχω ήδη την εικόνα του σύγχρονου Βερολίνου με τα αναστηλωμένα μπαρόκ κτίρια από τη μια μεριά αλλά και τα γυάλινα μοντέρνα κτίρια από την άλλη.  Σε κάθε ταξίδι διερωτώμουνα γιατί αυτή η πόλη που τα μοντέρνα της κομμάτια σου προκαλούν χαρά και εξωστρέφεια, μου δημιουργεί κατάθλιψη.

 
Με αφορμή την «Τριλογία του Βερολίνου» του Philip Kerr, μελέτησα τις ιστορικές στιγμές που έζησε το Βερολίνο μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τη συντριβή του Γ Ράιχ. 


Η οικονομική αντιπαλότητα της Γερμανίας με την Αγγλία, η ανάγκη της Γαλλίας να αποκτήσει και πάλι χαμένα εδάφη όπως η Αλσατία, ο ανταγωνισμός της Αυστροουγγαρέζικης αυτοκρατορίας με τη Ρωσία ανατολικότερα, η παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία και άλλοι πολλοί παράγοντες οδήγησαν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο που ξέσπασε τον Ιούλιο του 1914, όταν η μια χώρα άρχισε να κηρύσσει πόλεμο εναντίον της άλλης.

 

Ο φρικτός αυτός πόλεμος κατέληξε σε «άνευ όρων» συνθηκολόγηση της Γερμανίας, αφήνοντάς την κατεστραμμένη οικονομικά και ταπεινωμένη.  Η ταπεινωτική Συνθήκη των Βερσαλλιών ένωσε τους Γερμανούς ποτίζοντας τους μίσος και επιθυμία για εκδίκηση. Σε αυτές τις συνθήκες δημιουργήθηκαν τα ακροδεξιά εθνικιστικά ναζιστικά κόμματα.


Για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μάλλον ξέρουμε περισσότερα.  Ένας πόλεμος με απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ψυχών.  Εποχή γεμάτη πόνο, δάκρυ, κτηνωδίες, που ακόμα και τώρα η ανθρωπότητα προσπαθεί να ξεχάσει και να επουλώσει τις πληγές της.

 

Πώς ήταν το Βερολίνο στον Μεσοπόλεμο; Πώς ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου; Τι έμεινε μετά τους βομβαρδισμούς;

Στάθηκα στην περίπτωση του Ξενοδοχείου Adlon.  Αφού έζησε δόξες, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου βρισκόταν σε κακό χάλι μεν αλλά η μεγάλη ζημιά έγινε από μεθυσμένους Σοβιετικούς που κατά λάθος το έκαψαν.  Παρόλα αυτά μια πτέρυγά του υπολειτουργούσε για αρκετά χρόνια. Το 1984 οι Ανατολικογερμανοί το γκρέμισαν και ξανακτίστηκε πια το 1997 και λειτουργεί ως Hotel Adlon Kempinski Berlin.


Στην ανοικοδόμησή του οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να αναβιώσουν την παλιά του αρχιτεκτονική και αίγλη.

Αναζήτησα στο διαδίκτυο κι άλλες φωτογραφίες του Βερολίνου από εποχές που δεν ζήσαμε.

 Μεσοπόλεμος


Τα αποτελέσματα του ΙΙ Παγκόσμιου Πολέμου

 
Και η ελπίδα για καλύτερο μέλλον


 



  

Ετικέτες

Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar


1 σχόλιο: