ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΗΠΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 



Αν θέλετε να προσφέρετε στον εαυτό σας μια όμορφη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, σας προτείνω την πιο κάτω διαδρομή.

Αυτή την εποχή η Εθνική Πινακοθήκη εκθέτει έργα του Παρθένη.  Αξίζει τον κόπο, πριν την επίσκεψη,  να μελετήσετε την καριέρα  και την πορεία του μέχρι το τέλος του.  

Ξεκινήστε από την επίσκεψη στην Πινακοθήκη και συνεχίστε για διάλειμμα και καφεδάκι στην ανοικτή, δροσερή και φιλόξενη καφετέρια του Βυζαντινού Μουσείου.  Σε αυτή τη στάση, μελετήστε και συζητήστε περαιτέρω με την παρέα σας την εμπειρία σας από τα έργα του Παρθένη.  Αναζητήστε και την τύχη του σπιτιού του καλλιτέχνη απέναντι από την Ακρόπολη.



Το κείμενο αυτό, όμως, δεν γράφτηκε γι' αυτά τα γνωστά, αλλά για μια άγνωστη βόλτα που μπορείτε να κάνετε στους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου.  Μόνο ελάχιστοι τουρίστες τους επισκέπτονται.  Γιατί άραγε;


Σε όλη την έκταση βρίσκονται τρια σημαντικά αρχαιολογικά σημεία: Η Φρεατο-δεξαμενή, ο Παράδεισος και ο Ιλισσός.  Εδώ μαθαίνουμε πώς έβλεπαν οι Βυζαντινοί τη ζωή στη γη αλλά και στον πιθανό παράδεισο.  Στεγνά ρυάκια διασχίζουν τους κήπους, που κάποτε ενώνονταν με τον Ιλισσό.  Η φρεατο-δεξαμενή εξυπηρετούσε πιθανόν τις ανάγκες της κατοικίας της Δούκισσας της Πλακεντίας.

Κάναμε τη βόλτα με σχετικά υποφερτή ζέστη, αλλά η εποχή του φθινοπώρου είναι σίγουρα η καλύτερη. Σπεύστε!






Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar





Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

 



Όπως η Ελλάδα περιμένει να πάρει πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, έτσι και η Αίγυπτος δικαιούται να περιμένει να λάβει πανάκριβους θησαυρούς της ιστορίας της που λεηλατήθηκαν.

 

Ανάμεσα στα ευρήματα που φιλοξενούνται στην Αγγλία είναι η Στήλη της Ροζέττας.  Η Στήλη βοήθησε να λυθεί ο γρίφος και να διαβαστούν τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.  Φέρει χαραγμένη επιγραφή σε δύο γλώσσες, δηλαδή στην αιγυπτιακή και στην ελληνική.  Με τη βοήθεια του ελληνικού κειμένου, ο σπουδαίος γλωσσολόγος Ζ.Φ. Σαμπολιόν (Champolion) κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.  Τα «κλειδιά» για την ανάγνωση ήταν τα ονόματα του Πτολεμαίου και της Αρσινόης που αναφέρονταν στο κείμενο.  Διασώζεται και η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Σαμπολιόν για την αποκρυπτογράφηση.

 


Το όνομα Ροζέττα δεν παραπέμπει σε γυναικείο όνομα, αλλά στην περιοχή όπου βρέθηκε, στην πόλη Rachid, ή κατά τους Γάλλους Rosette, ανατολικά της Αλεξάνδρειας.

 

Η στήλη δίδει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Εκτός από τα κατορθώματα του βασιλιά, παίρνουμε πληροφορίες για τη φορολόγηση, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κατάσταση των φυλακών.

 

 

 

 


Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

MARIE COLVIN

 


Πρέπει να αγαπάς πολύ το επάγγελμά σου ως πολεμικός ανταποκριτής αλλά και την περιπέτεια ειδικά, για να ταξιδεύεις στις εμπόλεμες περιοχές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

 

Πρόσφατα έμαθα για τη Μαρί Κόλβιν που σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στην πόλη Χομς  της Συρίας.

 

Αμερικανίδα, γεννημένη το 1956 με σπουδές σε ανθρωπολογία στο Yale, δούλεψε μόνο ως δημοσιογράφος.  Για να καλύψει ένοπλες συρράξεις, ταξίδεψε στην Τσετσενία, στο Κόσσοβο, στη Σιέρα Λεόνε, στη Σρι Λάνκα και σε άλλες περιοχές.

 

Στη Σρι Λάνκα, το 2001, τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε το ένα της μάτι.  Μετά, όμως, από την αποθεραπεία της, επανήλθε δριμύτερη στον επαγγελματικό στίβο.

 


Ήταν δύο φορές αποδέκτης του Βραβείου Βρετανικής Ξένης Ανταποκρίτριας της Χρονιάς, του βραβείου του Foreign Press Association's Journalist of the Year και του βραβείου International Women's Media Foundation για το Θάρρος στη Δημοσιογραφία για την κάλυψη της  στο Κοσσυφοπέδιο και την Τσετσενία.


Με αυτό το σύντομο κείμενο τιμούμε τους ανθρώπους που δουλεύουν, αγαπούν αυτό που κάνουν, έχουν θάρρος και πυγμή.


My job is to bear witness. I have never been interested in knowing what make of plane had just bombed a village or whether the artillery that fired at it was 120mm or 155mm.”
― Marie Colvin, On the Front Line: The Collected Journalism of Marie Colvin