ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

 



Όπως η Ελλάδα περιμένει να πάρει πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, έτσι και η Αίγυπτος δικαιούται να περιμένει να λάβει πανάκριβους θησαυρούς της ιστορίας της που λεηλατήθηκαν.

 

Ανάμεσα στα ευρήματα που φιλοξενούνται στην Αγγλία είναι η Στήλη της Ροζέττας.  Η Στήλη βοήθησε να λυθεί ο γρίφος και να διαβαστούν τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.  Φέρει χαραγμένη επιγραφή σε δύο γλώσσες, δηλαδή στην αιγυπτιακή και στην ελληνική.  Με τη βοήθεια του ελληνικού κειμένου, ο σπουδαίος γλωσσολόγος Ζ.Φ. Σαμπολιόν (Champolion) κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.  Τα «κλειδιά» για την ανάγνωση ήταν τα ονόματα του Πτολεμαίου και της Αρσινόης που αναφέρονταν στο κείμενο.  Διασώζεται και η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Σαμπολιόν για την αποκρυπτογράφηση.

 


Το όνομα Ροζέττα δεν παραπέμπει σε γυναικείο όνομα, αλλά στην περιοχή όπου βρέθηκε, στην πόλη Rachid, ή κατά τους Γάλλους Rosette, ανατολικά της Αλεξάνδρειας.

 

Η στήλη δίδει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Εκτός από τα κατορθώματα του βασιλιά, παίρνουμε πληροφορίες για τη φορολόγηση, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κατάσταση των φυλακών.

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου