ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ "ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ"


Τόσοι παράξενοι κι ιδιόρρυθμοι άνθρωποι μαζεμένοι σε ένα βιβλίο.  Ένας νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος με άστατη ζωή.  Ένας τρελόγερος αναρχικός.  Ένας Έλληνας έμπορος όπλων.  Μια άχρωμη και άοσμη Ισπανίδα δούκισσα που έριξε σε γεροντο-έρωτα τον προηγούμενο.  Και μαζί μ’ αυτούς, τα γεγονότα που σημάδεψαν τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από τις διηγήσεις του Ισπανού αναρχικού, για να ικανοποιήσει την έρευνα του δημοσιογράφου.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης μας ταξιδεύει σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ευρωπαϊκής ιστορίας.  Ταραγμένες εποχές, ξεπερασμένα ήθη. Ο αναγνώστης τα ζει.  Ακούει τα σχόλια προσωπικοτήτων για την υπόθεση Ντρέιφους.  Παίρνει θέση για τον αμερικανοισπανικό πόλεμο.  Εκφράζει άποψη για τη δολοφονία του Ισπανού πρωθυπουργού από τον αριστερό Λαμπάρντι.  Αυτά μέσα από τις σκέψεις και τις αφηγήσεις του Ισπανού αναρχικού που βρίσκει ευήκοα ώτα στο δημοσιογράφο.  Η Ελλάδα πανταχού παρούσα.

Το βιβλίο «κρατά» τον αναγνώστη με την αγωνία για το ειδύλλιο μεταξύ του Έλληνα και της δούκισσας.  Το κυρίαρχο στοιχείο όμως είναι η αγωνία για τα γεγονότα που χάραξαν το παρόν μας και όπως εκτυλίσσονται παράλληλα με την ερωτική ιστορία.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης έκανε μια μεγάλη βουτιά σε ντοκουμέντα για να μπορέσει να μας πλοηγήσει με την πένα του στην ιστορία.  Κάντε κι εσείς αυτό το ταξίδι!

1 σχόλιο:

  1. Και ξερεις βεβαια αυτος ο ηρωας του βιβλιου φαινεται οτι ηταν υπαρκτο προσωπο που εγραψε ιστορια. Θα τον αναζητησω στο Internet,να δουμε τι ηταν αυτος ο τυπος κι αν οντος ηταν ετσι οπως τον περιγραφει ο Στεφανακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή