ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟ

Ανατρίχιασε η ανθρωπότητα με την ανακάλυψη ότι βιβλία στην ιστορική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Harvard έχουν δεθεί με ανθρώπινο δέρμα.  Η είδηση ταξίδεψε στην Αμερική, στην Αγγλία και σε όλο τον κόσμο.  Τελικά αποδείχτηκε ότι ο τόμος κειμήλιο του 17ου αιώνα ήταν δεμένος με αρνίσιο δέρμα, που - πιθανόν - ξεγέλασε κάποιους.

Κι όμως, η "ανθρωποδερμική βιβλιοδεσία" έχει πράγματι χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, γιατί όπως ισχυρίστηκε γιατρός του 19ου αιώνα "ένα βιβλίο που μιλά για την ανθρώπινη ψυχή, επιβάλλεται να είναι δεμένο και με ανθρώπινο δέρμα".  Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η μέθοδος επίσης χρησιμοποιήθηκε για να δένονται οι ομολογίες εγκληματιών.

Η ανθρωπότητα έχει να επιδείξει πιο άγριες και βάρβαρες συνήθειες, τί είναι λοιπόν ένα κείμενο βιβλιοδετημένο με ανθρώπινο δέρμα ενός νεκρού;



Το άρθρο από την Guardian:
http://www.theguardian.com/books/booksblog/2014/apr/07/books-bo
und-human-skin

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Με έκπληξη ακούσαμε ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας είναι σε ξυραφάκια, επιτραπέζιες ελιές (ίσως όχι τόσο μεγάλη έκπληξη), φύλλα αλουμινίου, σωλήνες μεγάλης διατομής, συσκευές προστασίας ηλεκτρονικών κυκλωμάτων,  αεροσκάφη και μέρη αυτών, τσιμέντο συγκεκριμένου τύπου – ως μη ειδικός δεν μπορώ να σας πω τη διαφορά - παρθένο ελαιόλαδο (πάλι καλά), χαλκοσωλήνες και  μεταβλητές αντιστάσεις.  Έχουμε παραθέσει τα εξαγώγιμα προϊόντα με σειρά χρηματικής αξίας.

Ένα γρήγορο ταξίδι στο εξωτερικό, όπου τα Περουβιανά ρόδια πωλούνται σχεδόν 10 ευρώ το ένα – καλά καταλάβατε, το ένα – και τα ακτινίδια σχεδόν 2 ευρώ το ένα – ναι, το ένα – η Ελλάδα απουσιάζει κραυγαλέα.

Απουσιάζει από τους πάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά.
Απουσιάζει από τους πάγκους με τα τυριά.  Πού είναι οι πεντανόστιμες γραβιέρες μας;
Απουσιάζει από τα ράφια των κρασιών.  Πού είναι τα βραβευμένα κρασιά μας;

Τί κάνουμε;  Σταματήσαμε να παράγουμε.  Προτιμήσαμε να καλλιεργούμε βαμβάκια λόγω των επιδοτήσεων, ξεριζώνοντας σιτάρια και κριθάρια.  Κρατήσαμε τα πορτοκάλια για να τα πετάμε.  Φυτέψαμε φωτοβολταϊκά αντί για πατάτες, μαρούλια και ντομάτες.

Μήπως η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από τα βασικά;




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar




Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ


Τα κυβερνητικά στρατεύματα στη Συρία πήραν πάλι στα χέρια τους τον ιστορικό χριστιανικό οικισμό της Μααλούλα.  Οι αντάρτες φαίνεται ότι κάνουν σιγά-σιγά πίσω.  Το blog annas-thoughts έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με την κατάληψη και τα γεγονότα στη Μααλούλα (*). Όχι τυχαία.  Η επανακατάληψη της κωμόπολης είναι και στρατηγική αλλά κυρίως συμβολική.

Η ιστορία και η θρησκευτικότητά του Χριστιανικού θύλακα στα δυτικά της Συρίας συγκίνησε τους δυτικούς που πολλοί, πιθανόν για πρώτη φορά, έμαθαν για την παρουσία εκεί Χριστιανών, παλιών εκκλησιών και την ατμόσφαιρα πίστης και κατάνυξης.  Ως Έλληνες έχουμε έναν λόγο παραπάνω να είμαστε κοντά στο λαό της Συρίας, αφού η παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή ξεκινά ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον 4ο αιώνα π.Χ.  

Καταλήψεις και ανακαταλήψεις, όμως, δεν γίνονται χωρίς «παράπλευρες απώλειες».  Οι φωτογραφίες πονάνε.




(*)
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΛΟΓΡΙΩΝ: http://annas-thoughts.blogspot.gr/2014/03/blog-post_13.html





Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar




Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

 

Μεγάλη υποδοχή.  Πολλά "νιάου".  Κοντέψαμε να κατεβούμε κουτρουβαλώντας τη σκάλα.  Συνέχιζε να τρίβετε και να νιαουρίζει.  Νομίζω ότι έλεγε "Πεινάω, πεινάω".  Ίσως ήταν απαιτητική γιατί οι γείτονες τη φροντίζουν.  "Γνωριζόμαστε, όμως;"  Τα χέρια μου άδεια από τρόφιμα.  "Λυπάμαι δεν έχω φέρει κάτι".  Αργότερα άρχισε η απαίτηση να μπει στο σπίτι.  "Όπα, μην ξεθαρρεύετε".....

Όταν ξαναβγήκα με περίμενε.  Ξανάρχισε τα νιαουρίσματα και τις μαλαγανιές.  Με συνόδευσε μέχρι το αυτοκίνητο και με κοιτούσε μέχρι που πήρα τη στροφή.

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που σιχαίνονται να περπατούν ξυπόλυτοι στα αεροδρόμια χάριν των ελέγχων ασφαλείας, ας ενωθούμε.

Σε πολλά αεροδρόμια οι έλεγχοι γίνονται με πιο διακριτικό και λιγότερο πρωτόγονο τρόπο.   Υπάρχουν, όμως, αεροδρόμια όπως το Heathrow, όπου ακόμα ο ταξιδιώτης πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του, ζώνες, ρολόγια, μπουφάν και φυσικά ηλεκτρονικούς υπολογιστές και υγρά.  Αυτά μπαίνουν στους ειδικούς δίσκους.  Άρα εκεί που τοποθετεί ο ένας ταξιδιώτης το μπουφάν του, κάποιος άλλος πριν είχε ακουμπήσει τα παπούτσια του.  Αν αυτό δεν είναι έλλειψη πολιτισμού, τότε τι είναι;  Ακόμα χειρότερο είναι όταν χρειαστεί να γίνει - για τον οποιονδήποτε λόγο - ενδελεχής έλεγχος σε κάποια τσάντα.  Τότε όλα τα αντικείμενα και τα ρούχα αδειάζονται στους ίδιους δίσκους για να ελεγχθούν.  Δηλαδή ρούχα και εσώρουχα τοποθετούνται σε δίσκους που πριν είχαν φιλοξενήσει δεκάδες ζευγάρια παπούτσια.

Ευτυχώς, κάποιοι αρμόδιοι που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της βρωμιάς και τους κινδύνους για μετάδοση κονδυλωμάτων, έρπη και πολλών άλλων ασθενειών, ερευνούν πιθανές λύσεις.  Αυτές οι λύσεις θα κοστίζουν.


Υ.Γ.:  Το κείμενο θα μεταφραστεί και στα αγγλικά, για να ενημερωθούν και κάποιοι αρμόδιοι διεθνώς.

http://citizenscientistsleague.com/2011/03/17/risks-to-public-health-at-airport-security-checkpoints/

http://www.sterishoe.com/health-risks-of-walking-barefoot-through-airport-security/





Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar




Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕΛΟΤΟΥ (5)



Ρίξτε μια ματιά στα "Παραμύθια του Οσελότου" (Τόμος ΙΙ) στον πιο κάτω σύνδεσμο.
Ο Τόμος περιλαμβάνει παραμύθια για όλες τις ηλικίες.
Το Πάσχα έρχεται.  Χαρίστε βιβλία στα παιδιά.

http://issuu.com/ocelotos/docs/paramythia2013?e=6038780%2F6145671

(Για μεγαλύτερες παραγγελίες, μπορείτε να επικοινωνείτε απ' ευθείας με τον Εκδοτικό Οίκο τηλ. 2106431108)



Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ή ΔΕΝΤΡΟ

Προσπάθησε να αντισταθεί στη δύναμη του θαλασσινού αέρα.  Νόμιζε ότι θα τα καταφέρει, γιατί η περιοχή είχε ήπιο κλίμα.  Πάλεψε χρόνια, τον ένα χρόνο μετά τον άλλο.  Τελικά δίπλωσε κοιτώντας προς το Νότο, γυρνώντας την πλάτη στο Βορρά.  Την άνοιξη του κάνουν παρέα τα λουλούδια που τολμούν να σκάσουν μύτη στο βουνό, ενώ το χειμώνα το τρώει η μοναξιά, το σκοτάδι και η σιωπή.  Άνθρωπος ή δέντρο, το ίδιο πράγμα.