ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

COACHING vs MENTORING





Πολλοί με ρωτάτε «Τι είναι coaching» ή «Ποια η διαφορά του coaching από το mentoring». Η κατάσταση μπερδεύεται περισσότερο όταν προσθέσουμε και τους όρους «επιστασία» ή «συμβούλευση».  Είμαι σίγουρη ότι πολλοί δεν ενδιαφέρεστε καν να πάρετε οποιαδήποτε πληροφορία γι’ αυτά τα συστήματα.  Εσείς ειδικά, κάνετε λάθος, και θα σας εξηγήσω γιατί όλοι μας χρειαζόμαστε είτε έναν «Coach» είτε έναν «Μέντορα» είτε έναν «ΠροΪστάμενο» είτε έναν «Σύμβουλο».

Όποια ειδικότητα κι αν έχετε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τι κάνει ένας Προϊστάμενος μέσα στην οργανωτική δομή, κυρίως αν λειτουργείτε σε έναν επιχειρηματικό χώρο.  Αυτός έχει μεγαλύτερη εμπειρία από σας, αναφέρεστε σε εκείνον και άρα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του για τον τρόπο και τον χρόνο που θα εκτελέσετε τα καθήκοντά σας.

Ο Μέντορας μοιράζεται μαζί σας τις εμπειρίες του μέσα από τη δική του επαγγελματική πορεία.  Σας εξηγεί γιατί και πώς θα έπαιρνε μια απόφαση σε ένα δίλημμα και πώς θα χειριζόταν ένα θέμα.  Με υπομονή σας καθοδηγεί και σας συμβουλεύει.  Αν θέλετε, ακολουθείτε τις συμβουλές του.

O Σύμβουλος που, πολλές φορές, λειτουργεί μέσα από μια οργανωμένη Συμβουλευτική Εταιρία πουλά τεχνογνωσία και εξειδίκευση και υποδεικνύει τις – κατά τη γνώμη του – σωστές λύσεις για τα προβλήματά σας.

Στο τέλος, μένει να εξηγήσουμε τι είναι ο «Coach».  Οι «Coaches» βοηθούν τον κάθε ενδιαφερόμενο να προσδιορίσει και να πετύχει επιθυμητούς στόχους – όπως, παραδείγματος χάριν, τη βελτίωση μιας δεξιότητας -  με τη χρήση ερωτήσεων και άλλων διαγνωστικών εργαλείων. Προτρέπουν με τις ερωτήσεις τους τον πελάτη να αναζητήσει διαφορετικές λύσεις ακόμα και να πειραματιστεί.  Ο πελάτης πρέπει να είναι ειλικρινής στην αυτοαξιολόγησή του και ξεκινά με τις συνεδρίες γιατί αναγνωρίζει την ανάγκη για βελτίωση της απόδοσης του.

Εσείς τι χρειάζεστε; Μέντορα; Σύμβουλο ή Coach;


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

2 σχόλια:

  1. Μπράβο!Πολύ κατατοπιστικό.Προσωπικά με βοηθείσαι πολύ σε όρους που ήταν συγκεχυμένοι στο μυαλό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που βοηθώ στον εμπλουτισμό των γνώσεων σας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή