ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ή ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ



Κρυφοκοιτάμε μέσα από το παράθυρο της Κλινικής στην οδό Ασκληπιού.  Κατασκοπεύουμε αυτά που μπορούμε.  Μαύρες ταράτσες και βρωμερά περιστέρια.  Το μάτι πέφτει μακριά, όσο μπορεί.  Προσπαθούμε να προσανατολιστούμε, έτσι, για να περάσει η ώρα, που κυλά δίπλα μας μονότονα. Μέχρι που εντοπίζουμε ακριβώς μπροστά στα μάτια μας την προσπάθεια κάποιου, σίγουρα νέου, να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην ταράτσα μιας θλιβερής πολυκατοικίας της Ιπποκράτους.

Μικρά κόκκινα ρεσό γύρω γύρω στο τοιχαλάκι της ταράτσας.  Ίσως οδήγησε το κορίτσι του κάποιο βράδυ για να δουν την πανσέληνο.  Ίσως ήταν μόνος του και ήθελε να ξεχάσει τη μοναξιά του.  Ο άνθρωπος της αφιλόξενης πόλης που προσπαθεί να ομορφύνει τη ζωή του με μικρά στολίδια.



Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΠΡΩΙΝΗ ΑΘΗΝΑ




Μπορεί να έπρεπε να ξυπνήσω στις 5 το πρωί.  Χάρηκα όμως τόσο πολύ αυτό το πρωινό ξύπνημα. Είναι μια από τις παράξενες ώρες που η Αθήνα γίνεται όμορφη.

Ο οδηγός ταξί ευτυχώς είναι σιωπηλός, αφήνοντας με να παρατηρήσω τις λεπτομέρειες στη διαδρομή Συγγρού, Λεωφόρος Αμαλίας και Πανεπιστημίου.

Η Αθήνα αυτή την περίεργη ώρα στολίζεται από το ντροπαλό φως της Ανατολής.  Τα φωτισμένα κτίρια και οι περιποιημένες καφετέριες δίνουν ζωή στους έρημους δρόμους.  Οι ασχήμιες κρύβονται γιατί το μάτι παρατηρεί μόνο το πορτοκαλο-ροδαλί χρώμα που αγκαλιάζει τις παραφωνίες μιας πόλης με σκληρό πρόσωπο.

Τα μεγάλα μαγαζιά της Συγγρού θυμίζουν ότι αυτή η πόλη δεν κοιμάται ποτέ.  Οι καφετέριες κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους φοιτητές.  Η σειρά των ζαχαροπλαστείων απέναντι από το Φιξ (το μελλοντικό μας Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) προσφέρουν φως και μυρωδιές.  Οι στύλοι. του Ολυμπίου Διός και η Πύλη του Αδριανού αποκτούν μεγαλύτερη αξία με την παρουσία τους αυτή την ώρα.  Η Βουλή δημιουργεί δέος, και ξεχνώ τον πραγματικό της ρόλο.  Το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας δεσπόζει με την καλλιτεχνία των γραμμών του.  Η Πανεπιστημίου κοιμάται ακόμα και μόνο κάποιες μικρές καφετέριες με πορτοκαλί φωτισμό δημιουργούν νησίδες ζωής.  Προπύλαια, Εθνική Βιβλιοθήκη, κτίρια που αντέχουν ακόμα παρά τα βρώμικα χέρια που τα ακουμπούν κάθε τόσο.

Αν κάποιος σας προσκαλέσει για βόλτα, ζητήστε του να περπατήσετε μαζί, με αργά βήματα, ένα ανοιξιάτικο πρωινό στο κέντρο της Αθήνας.  Ίσως την αγαπήσετε περισσότερο.



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar
H φωτογραφία είναι από το onassis.gr

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΑΣΚΑ




Χώθηκε στο στενό διάδρομο κάτω από τις πλαστικές τέντες του περίπτερου και διάβαζε τις κυριακάτικες εφημερίδες ανενόχλητος.  Τσιγάρο στο στόμα, τραγιάσκα και μαγκιά.  Όποιος πελάτης πλησίαζε τις εφημερίδες έπρεπε να καταπιεί τον πυκνό καπνό που ήταν αιχμάλωτος στον κλειστό χώρο.  Μόνο αν ζητούσε συγγνώμη από τον κύριο με την τραγιάσκα, μπορούσε να χωρέσει για να αναζητήσει την εφημερίδα που τον ενδιέφερε.  Ο κύριος με την τραγιάσκα με τη σειρά του στραβοκοιτούσε τον καθένα, γιατί του γινόταν ενόχληση.

Ένας πελάτης ρώτησε για μια διευκρίνιση τον περιπτερά από το πλαϊνό παραθυράκι.  Έκανε το λάθος, όμως, να απαντήσει στον περιπτερά με ένα «ΟΚ».

Ο κύριος με την τραγιάσκα – «μαγκιά, κλ..... και κώλο φινιστρίνι» - γύρισε υποτιμητικά στον πελάτη και τον ρώτησε «Τι σημαίνει ΟΚ;».

Αφελώς ο δεύτερος του απάντησε «Εντάξει».

Η μαγκιά είναι πάντα μαγκιά.  Ο κύριος με την τραγιάσκα, που ήθελε μάλλον να προκαλέσει καβγά, είπε πρώτα ένα «Α!» και συνέχισε με το ειρωνικό σχόλιο «Γιατί εγώ είμαι από χωριό και δεν ξέρω».

«Δεν πειράζει. Τώρα που ήρθατε στην πόλη θα μάθετε», του απάντησε ο δεύτερος ψύχραιμος μεν, απορημένος δε.

Καμιά φορά πρέπει να απαντάμε, να μη δεχόμαστε όποια προσβολή και ειρωνεία μας πετούν οι γύρω μας........





Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

PEOPLE DEVELOPMENT KAI COACHING



Μπράβο στους Coachees μου...... Συνεχίζουν να δουλεύουν τα αναπτυξιακά τους πλάνα μήνα με μήνα, με την υποστήριξη των δύο Εμπορικών Διευθυντών και κυρίως με την δέσμευση του Γενικού Διευθυντή.

Η ανάπτυξη των εργαζομένων γίνεται βήμα βήμα με αναπτυξιακούς μηνιαίους στόχους.  Η συγκεκριμένη εταιρία έχει θέσει ως έναν από τους κύριους στρατηγικούς στόχους της την "Ανάπτυξη των Εργαζομένων".  Ειδικά τώρα η προτεραιότητα αυτή γίνεται πιο σημαντική από ποτέ.






Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΡΟΛΟΓΙΑ


Για σας ένα σταματημένο ρολόι μπορεί να είναι κάτι ασυνήθιστο.  Για εκείνον, όμως, ήταν κάτι που του συνέβαινε συχνά.

Άνοιξε τον τενεκέ των σκουπιδιών και πέταξε το σταματημένο του ρολόι.  Ήξερε ότι δεν μπορούσε να διορθωθεί.  Τα τελευταία είκοσι χρόνια πετούσε το ένα ρολόι μετά το άλλο.  Κανένας ρολογάς δεν μπορούσε να τα διορθώσει.  Τις δυο-τρεις πρώτες φορές, δεν πονηρεύτηκε.

Την πρώτη φορά – είχε κλείσει μόλις τα τριάντα - όταν, ξαφνικά, σταμάτησε το ρολόι του να δουλεύει, φαντάστηκε πως θα είχε τελειώσει η μπαταρία του ή θα ήθελε καθάρισμα.  Έμεινε κατάπληκτος όταν ο ρολογάς του είπε πως το ρολόι είχε πάθει μια σπάνια εμπλοκή που το είχε αχρηστεύσει.

Το ίδιο συνέβη μετά από έναν χρόνο και μετά από δύο χρόνια.  Κάθε χρόνο αναγκαζόταν και αγόραζε όλο και πιο ακριβά ρολόγια για να είναι σίγουρος ότι δεν έφταιγε η ποιότητα τους.  Μέχρι που παρατήρησε ότι τα ρολόγια του πάθαιναν εμπλοκή κάθε χρόνο την ίδια μέρα.

Τώρα πια στα πενήντα του είχε πιστέψει τη γριά που του είπε ότι κουβαλούσε κάποια κατάρα.  Και ήξερε ποιος τον είχε καταραστεί και γιατί κουβαλούσε τόσο μίσος.  Ήταν εκείνη η κοπέλα που του χάρισε το ρολόι του μακαρίτη πατέρα της κι αυτός το πήγε σε αξιολογητή για να μπορέσει μετά να το πουλήσει, αντί να δει την αγάπη, πίσω από τη χειρονομία του δώρου.

Όταν της το είπε, τον κοίταξε με απέχθεια και μουρμούρισε ειρωνικά:  «Τα επόμενα ρολόγια σου άραγε θα είναι καλύτερα;»



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ



Εκτιμώ τους ελεύθερους επαγγελματίες που εκδίδουν απόδειξη βρέξει-χιονίσει.

Εκτιμώ τους ελεύθερους επαγγελματίες που εκδίδουν απόδειξη βρέξει-χιονίσει.

Εκτιμώ τους ελεύθερους επαγγελματίες που εκδίδουν απόδειξη βρέξει-χιονίσει.

Εκτιμώ τους ελεύθερους επαγγελματίες που εκδίδουν απόδειξη βρέξει-χιονίσει.

Εκτιμώ τους ελεύθερους επαγγελματίες που εκδίδουν απόδειξη βρέξει-χιονίσει.




Να το  ξαναπώ???

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ





Πότε πρόλαβε το Υπουργείο Εργασίας να κοινοποιήσει το Νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, πότε οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές, θα αλλάξουν και πάλι τα δεδομένα.

Το νομοσχέδιο εστιάζεται  με 20 από τις 22 σελίδες του νομοσχεδίου στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τα αναμενόμενα περιεχόμενα όπως "διαδικασία", "χρόνος ισχύος", "διαιτησία" και "ΟΜΕΔ".

Επιπλέον, αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού, γεγονός που παραπέμπεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και, ειδικότερα, μετά το καλοκαίρι.

Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις.