ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΟΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΤΟΥ RIACE (Reggio-Calabria)


Ένα ταξίδι στη Νότια Ιταλία και στη Σικελία γίνεται για έναν κύριο λόγο.  Να δεις ένα ακόμη κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, μακριά από το ελληνικό έδαφος.  Δευτερευόντως για να δεις μυστηριώδη τοπία γεμάτα Μαφία.

Στο Reggio, στα ελληνικά Ρήγιο, στην περιοχή της Καλαβρίας, χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν για να θαυμάσουν τα δύο μπρούντζινα αγάλματα των Διόσκουρων του Riace.

Σε μια πόλη που δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο ιδιαίτερο, τον τελευταίο καιρό τα δύο αγάλματα έχουν μεταφερθεί σε άλλο δημόσιο κτίριο λόγω ανακαίνισης του Εθνικού Μουσείου, για να μη στερηθεί ο επισκέπτης την ευκαιρία να τα θαυμάσει.

Τα δύο ελληνικά αγάλματα βρέθηκαν στη θάλασσα από ψαράδες, δύτες, κοντά στο χωριό Riace (Ριάτσε) το 1972, 50 περίπου μίλια μακριά από το Ρήγιο, γι’αυτό έγιναν γνωστά ως τα Μπρούντζινα του Ριάτσε (Bronzi di Riace).  Χρονολογούνται πιθανόν από τον 5ο αιώνα π.Χ. και το μέγεθος τους είναι μεγαλύτερο από τις ανθρώπινες διαστάσεις.  Οι αρχαιολόγοι ακόμα διαφωνούν για την προέλευσή τους, τον γλύπτη και τη σπουδαιότητά τους.

Οι ειδικοί όμως κυρίως διαφωνούν αν πρόκειται για αγάλματα των Διόσκουρων ή κάποιων πολεμιστών ή αθλητών.  Ο απλός επισκέπτης αρέσκεται στην ιδέα ότι πρόκειται για τους δίδυμους Διόσκουρους, τον Κάστορα και Πολυδεύκη, παιδιά του Δία και της Λήδας, που μοιράστηκαν την αθανασία για να μην πεθάνει μόνο ο ένας και ζήσει αθάνατα ο άλλος.  Οι μορφές τους ήταν ιδιαίτερα αγαπητές στους αρχαίους Έλληνες γιατί αντιπροσώπευαν την εντιμότητα και την αρετή.  Ίσως λόγω της λατρείας αυτής, οι αρχαίοι Έλληνες τους εμφάνιζαν ως έφηβους και αμούστακους.  Άρα δύσκολα πιστεύει κανείς ότι τα δύο μπρούντζινα αγάλματα ανήκουν σ’ αυτούς.

Τα σφριγηλά σώματα των δύο αντρών μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.  Παρατηρώντας τα δύο πρόσωπα των αγαλμάτων, ο ένας άντρας μοιάζει νεότερος από τον άλλο.  Δόντια από ασήμι, χάλκινα χείλια και – πιθανολογούν – μάτια από ελεφαντοστούν.  Οι μύες του σώματος διαγράφονται έντονα δίνοντας κίνηση σε όλο το σώμα, λες και θα περπατήσουν.  Οι λεπτομέρειες που πρόσφερε ο γλύπτης μαγεύουν ακόμα και τον πιο ανίδεο.

Ας σημειωθεί ότι οι κανόνες ασφάλειας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου φιλοξενούνται τα αγάλματα, ήταν ιδιαιτέρως αυστηροί, αυστηρότεροι από άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

(Η φωτογραφία είναι από το wikipedia.  Κατά την επίσκεψή μας τα αγάλματα βρίσκονταν σε φάση συντήρησης, σε πλήρη θέα όμως για τους επισκέπτες)

2 σχόλια:

  1. Κυριολεκτικά είναι δύο αριστουργήματα.Η Ελληνική τέχνη σε όλο το μεγαλείο της.Μου άρεσε που με αυτά τα αγάλματα ξεκίνησες την αναφορά στο ταξίδι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για σένα το' κανα συνταξιδιώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή