ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Είναι κάποιες ειδήσεις!

Διαβάζω μια-μια τις λέξεις.  Ξανά.  Ξαναδιαβάζω μια-μια τις λέξεις.  Προσπαθώ να φτιάξω την είδηση σε εικόνες.  Γυρίζω πίσω και εντοπίζω τις λεπτομέρειες.
«Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου.»  Θα έγινε κάποιο βίαιο γεγονός στη Συρία, στο Πακιστάν σε κάποιο, τέλος πάντων, σημείο του πλανήτη που περνά έναν εμφύλιο ή μια εισβολή.  «... σε στάση του Πειραιά».  Όταν το μάτι μου διαβάζει ανάμεσα στις επτάμισι γραμμές τον τόπο, ξαναγυρίζει πίσω στην πρώτη σειρά.  «Μέχρι θανάτου....».  Μέχρι θανάτου?  Ποιος?  Αλλοδαποί?  Στον Πειραιά?  Γιατί?  Πότε?

«Μέχρι θανάτου ξυλοκόπησαν έναν 51χρονο δύο άτομα.....».  Ξυλοκόπησαν? Μέχρι θανάτου?  Δύο άτομα?  Τι άτομα?  «... δύο άτομα ύστερα από διαπληκτισμό σε λεωφορείο το βράδυ της Τετάρτης».  Ένας  διαπληκτισμός μέσα σε ένα λεωφορείο, κατέληξε σε δολοφονία?

«Το περιστατικό συνέβη ύστερα από τη λογομαχία δύο ημεδαπών με τον 51χρονο μέσα σε λεωφορείο.  Ο άτυχος άντρας κατέβηκε σε στάση του Πειραιά, οι δύο δράστες τον ακολούθησαν και τον ξυλοκόπησαν.  Ο 51χρονος διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.  Οι δύο δράστες, 31 και 24 ετών, συνελήφθησαν».

Τέλος.  Αυτή ήταν η είδηση.  Ούτε σε κάποια χώρα του Τρίτου Κόσμου, ούτε λόγω οικονομικών διαφορών, ούτε γνωρίζονταν.  Ένας καβγάς ήταν όλος όλος μέσα σε ένα λεωφορείο.  Για να τους συλλάβουν, υπήρχαν και μάρτυρες, πολλοί μάρτυρες.  Άνθρωποι που πήγαιναν ή γύριζαν από τις δουλειές τους.  Άνθρωποι που βρέθηκαν να παρακολουθούν ένα μακελειό μπροστά στα μάτια τους.  Κάποιοι δεν θα φαντάστηκαν ότι η κάθοδος του 51χρονου στη στάση, θα σήμαινε και το τέλος του.  Θα είδαν τους δύο νεαρούς να αποβιβάζονται κι εκείνοι στο ξοπίσω του, θα γύρισαν το κεφάλι, αλλά το τέλος της ιστορίας θα το διάβασαν στην εφημερίδα ή θα το είδαν στις ειδήσεις του ΑΛΦΑ ή θα το πρόσεξαν στο ιντερνετ ή, ίσως ίσως, δεν θα το έχουν πάρει χαμπάρι.

31 και 24?  Ημεδαποί?  Που είναι οι φωτογραφίες τους?  Ποιες είναι αυτές οι φυσιογνωμίες, που καταφέρνουν να σκοτώσουν τόσο εύκολα έναν άνθρωπο?  Το γνωστικό μου πεδίο απαιτεί να πάρει τα χαρακτηριστικά τους.  Θέλω να ξέρω από ποιους πρέπει να φυλάγομαι.

Μη μιλάς. Μη διαφωνείς. Μην αντιδράς.  Μην κοιτάς δίπλα σου.  Κλείδωσε.  Μην ανοίγεις την πόρτα («Μα είναι η γειτόνισσα».  «Και που το ξέρω?»).  Αλλοδαποί θα ήταν.  ΔΕΝ ήταν.  Ημεδαποί. Ημεδαποί. Ημεδαποί. Ημεδαποί. 31 και 24.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου