ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΠΡΩΤΟ ΜΠΑΝΙΟ - ΛΕΙΨΟΙ

Η πέμπτη Δημοτικού του νησιού βγήκε για μια τελευταία εκδρομή πρώτα στην παραλία Λιεντού και μετά στον Πλατύ Γιαλό.  Οι παιδικές φωνές ξεσήκωσαν την περιοχή.  Μέχρι εκείνη την ώρα, ακουγόταν μόνο το ελαφρύ πηγαινέλα της θάλασσας.  Αποχαιρετούν τη σχολική χρονιά που κλείνει και καλωσορίζουν το καλοκαίρι του 2013.  Ο ξενοδόχος, ο συμπαθέστατος Γιώργος («Ξενοδοχείο Αφροδίτη») ανταποκρίθηκε στην παράκλησή τους για κουρελούδες, παστροκοπημένες όπως ολόκληρο το συγκρότημα του ξενοδοχείου.  Πήρε ο δάσκαλος τις κουρελούδες παραμάσχαλα και ξεκίνησαν για τον ποδαρόδρομο.

Το καλοκαίρι ήρθε λοιπόν μαζί με τους τακτικούς επισκέπτες: «Μας ήρθες και φέτος, Αμερικάνε.  Καλό καλοκαίρι.  Μια χαρά σε βλέπω.  Άντε να πάρεις λίγο χρώμα».  Ο Αμερικάνος με την καπελαδούρα για να του προστατεύει το κάτασπρο δέρμα και την κάτασπρη φαλάκρα, χαμογέλασε κουρασμένα απλώνοντας το χέρι στο συνομήλικό του γέρο, μάλλον λόγω του μακρινού ταξιδιού που είχε υποστεί για να φτάσει ως εδώ.

Με τη λέξη «Αμερικάνος» θυμήθηκα το μάθημα των Νέων Ελληνικών, και την ανάλυση του ομώνυμου διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.  Τότε που οι Καθηγητές είχαν διάθεση να μας μάθουν τη διαφορά του «Αμερικάνου», δηλαδή του μετανάστη από την Αμερική, από τον «Αμερικανό», δηλαδή τον γηγενή πολίτη της Αμερικής.


Υ.Γ.:  Τα παιδικά κεφαλάκια της πέμπτης τάξης δεν ξεπέρασαν τα δεκαπέντε μαζί με τους αργοπορημένους που ήρθαν με τα οικογενειακά Ι.Χ. να συναντήσουν την υπόλοιπη τάξη.


Λειψός, 13 Ιουν-13, μια μέρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα έβρεχε και η θερμοκρασία θύμιζε αρχή φθινοπώρου.




Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

Coaching advertisement from annanatar8


(Κυλίστε τη σελίδα πιο κάτω για περισσότερες ενημερώσεις)

1 σχόλιο:

  1. Τις κουρελουδες να υποθεσω οτι τις ηθελαν αντι για ψαθες,ετσι;
    Παντως ευγενικο εκ μερους του κυριου Γιωργου. Τα παιδια σε αυτη
    την ηλικια ειναι τυχερα που μεγαλονουν στο νησι και σιγουρα τους αρεσει,το θεμα ειναι πια οταν αρχιζουν να οριμαζουν τοτε
    μικραινει ο τοπος και δεν τους χωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή