ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Όπως τα wine bars στην Αθήνα, έτσι και τα οινοποιεία φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.  Στα Μεσόγεια με τα παλιά αμπέλια, τα οινοποιεία είναι κρυμμένα στους στενούς επαρχιακούς δρόμους του Μαρκόπουλου και του Κουβαρά, χωρίς να θεωρούνται επάξια των φημισμένων οινοποιείων επιπέδου Μπουτάρη ή Σεμέλη ή Σκούρα. Ένα σύντομο άρθρο στον ηλεκτρονικό τύπο μας ώθησε να εντοπίσουμε το οινοποιείο Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο, μια ευχάριστη έκπληξη της Αττικής.

Η ιδανική μέρα για επίσκεψη ήταν ένα ηλιόλουστο Σάββατο που μας έφερε μπροστά στο μοντέρνο κτίριο του οινοποιείου.  Το βιοκλιματικό κτίριο με πέτρα και γυαλί μας εντυπωσιάζει.  Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πάρει βραβείο αρχιτεκτονικής το 2008.  Αυτό που κάνει αμέσως μετά εντύπωση είναι η καθαριότητα των χώρων.

Στο υπόγειο του βρίσκονται οι χώροι για την οινοποίηση, εμφιάλωση και αποθήκευση των προϊόντων.  Σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο, σε μια σάλα εφοδιασμένη με μπαρ και ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, γίνονται οι οινογευσίες από τον ίδιο το Βασίλη Παπαγιαννάκο.  Έκπληξη δεν ήταν μόνο το κτίριο της επιχείρησης, αλλά και η ποιότητα των κρασιών του και ο ίδιος ο κύριος Παπαγιαννάκος.  Με απλά λόγια και φιλόξενη διάθεση ο οινοποιός εξηγεί στους ανίδεους επισκέπτες την ιστορία της αμπελουργίας στην Αττική, την πολύχρονη ιστορία της δικής του οικογένειας στον κλάδο, τις προσπάθειες του για νέα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος.

Σε αυτό το οινοποιείο καταφέραμε να ξεπεράσουμε την προκατάληψη μας για το Σαββατιανό και τη Ρετσίνα.  Οι γεύσεις των δυο αυτών άσπρων κρασιών του κ. Παπαγιαννάκου μας ενθουσίασαν.  Έχει καταφέρει να επεξεργαστεί τα ταπεινά σταφύλια του σαββατιανού με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να δημιουργήσει κρασιά που μπορούν να σταθούν ανάμεσα σε Μαλαγουζιές, Μοσχοφίλερα και άλλα πιο αποδεκτά κρασιά.

Το πρωινό μας πέρασε ευχάριστα με νέες γεύσεις, νέες εικόνες και νέες πληροφορίες.  Ευχαριστημένοι για την ανακάλυψή μας, αναχωρήσαμε αφού εφοδιαστήκαμε με φιάλες κρασιού (προτιμήσαμε το Σαββατιανό και τη Ρετσίνα, αντί της Μαλαγουζιάς και των κόκκινων κρασιών του).

Σημείωση:  Εδώ θα βρείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου Παπαγιαννάκου: http://www.papagiannakos.gr/gr2.html



Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου