ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ


«THE POWER OF NOW»
(Σχόλιο για το βιβλίο του Echart Tolle)

Καλές οι θεωρίες, αλλά για να μπορέσει ο μέσος άνθρωπος να μη χαραμίσει τη ζωή του βυθισμένος σε φόβο ή οργή ή ερωτικές απογοητεύσεις που δημιουργούνται από το καταστροφικό του «εγώ», πρέπει να ασχοληθεί με το διαλογισμό ή να διαβάσει αυτό το βιβλίο. Αγαπητοί μου followers, επειδή ο διαλογισμός είναι δύσκολο «σπορ», διαβάστε τουλάχιστον το βιβλίο «Η Δύναμη του Τώρα», που σας προτείνω.

Το βιβλίο του Eckart Tolle έχει πουλήσει από το 1997 μέχρι σήμερα πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει εκδοθεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.  Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν το ζήτησα σε γνωστό βιβλιοπωλείο, πριν καλά-καλά τελειώσω τον τίτλο, όταν είχα προλάβει να ξεστομίσω μόνο τις δύο πρώτες λέξεις, ο νεαρός υπάλληλος τον συμπλήρωσε, χωρίς δισταγμό.  Άραγε πόσοι άλλοι πριν από μένα να το ζήτησαν την ίδια μέρα, την ίδια εβδομάδα, τον ίδιο μήνα, την ίδια χρονιά, τις προηγούμενες χρονιές?  Όσοι, λοιπόν, το διαβάσατε πείτε μας τι μάθατε.  Θα θέλαμε να ξέρουμε αν αλλάξατε κάτι στη ζωή σας.

Το βιβλίο πρέπει να σας έχει διδάξει να νιώθετε την ψυχή σας κάθε στιγμή και να νιώθετε την κάθε στιγμή σας.  Ανεβαίνετε μια σκάλα?  Την ανεβαίνετε αφηρημένα, μηχανικά.  Σταματήστε και συνειδητοποιήστε το ανέβασμα κάθε σκαλιού.  Προσπαθήστε να απομονώσετε αυτές τις φωνές που σας μιλούν συνέχεια μέσα στο μυαλό σας.  Το βασικό μάθημα είναι ότι η ζωή είναι τώρα.  Ο πραγματικός χρόνος είναι το «τώρα».  Άλλωστε το «παρελθόν» έφυγε, τελείωσε.  Και το «μέλλον» είναι μια ψευδαίσθηση.

Σας μαθαίνει εύκολα καθημερινά κόλπα να περνάτε από την κατάσταση της αθέλητης «ασυνειδησίας» (unconsciousness) στην κατάσταση της «καθαρής συνειδητότητας» (consciousness). Τα έντονα συναισθήματα όπως αυτά του φόβου ή της οργής που κυριαρχούν μέσα στο νου μας και πληγώνουν κάθε λεπτό της ζωής μας, μπαίνουν σε μια δεύτερη μοίρα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα η λέξη «νους» περιλαμβάνει τις σκέψεις μας αλλά και τα συναισθήματά μας που αποτελούν τις αντίστοιχες αντιδράσεις στις σκέψεις μας. 

Σε όποια θρησκεία κι αν πιστεύετε, θα βρείτε τα βασικά μηνύματα της θρησκείας να συγκλίνουν στις απόψεις του Tolle.

Μπορείτε να διαβάσετε και ανάλογο κείμενο που γράφτηκε σε αυτό το blog πριν λίγο καιρό, με τίτλο «Διατριβή για την έννοια της ψυχικής γαλήνης» (24 Μαρτίου 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου