ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ


Ραδιόφωνο, μια καλή παρέα κάθε πρωί.  Ακούς πολλά όμως και απορείς:  Υπουργοί, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες έχουν ξεχάσει  βασικούς κανόνες της ελληνικής γλώσσας? Μήπως δεν έμαθαν ποτέ σωστά ελληνικά?  Σε κάθε περίπτωση στο στόμα τους καταστρέφεται η γλώσσα μας.  Την εποχή που μιλάμε όλοι σαν οικονομολόγοι για τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια ευρώ για περικοπές, δαπάνες, φοροδιαφυγή, εισπράξεις, «δάνεια στο κόκκινο», ας τα λέμε τουλάχιστον σωστά.  Τα εκατομμύρια είναι ουδέτερο.  Σωστά?  Άρα θα πρέπει να πούμε τρία εκατομμύρια.  Αν τα εκατομμύρια είναι τρία και μισό, είναι λάθος να πούμε τρεισήμισι εκατομμύρια. Το σωστό είναι τριάμισι εκατομμύρια (τρι-α-μισι) – παραθέτω το παράδειγμα σε συλλαβές για να φανεί η σωστή θέση και χρήση του «άλφα».

Ρωτάς κάποια κυρία στο πάρκο πόσων χρόνων είναι η κόρη της και, με θάρρος σου απαντά «Τρεισήμισι».   Τα χρόνια μπορεί να είναι τρία, τέσσερα κ.λπ.  κ.λπ. Τα χρόνια δεν μπορεί να είναι «τρεις». Οι λέξεις λήγουν σε «α» γιατί τα χρόνια είναι ουδέτερα.  Άρα, κυρία μου, αν η κόρη σας είναι τριών και μισό, τότε είναι «τριάμισι».  Τρί-α, τρι-ά-μισι.

«Θα ταξιδέψω στις τεσσεράμισι», σου λέει το υψηλόβαθμο στέλεχος.  Αφού μπορεί να ταξίδευες στις τέσσερεις – ώρες, θηλυκές, πληθυντικός – και όχι «τέσσερα»,  τότε σημαντικέ γιάπι, θα ταξιδέψεις στις τέσσερεις και μισή, τεσσερ-ισ-ήμισι – κι εδώ συλλαβιστά. Τεσσερισήμισι.

Ας κάνουμε όλοι μια προσπάθεια.  Η γλωσσική ηχορύπανση που δεχόμαστε είναι το κερασάκι στην τούρτα σε μια κοινωνία που έχει πετάξει στα σκουπίδια ποιότητα, αξίες, παιδεία, γλώσσα και ό τι* άλλο είχαμε για να μας κάνει περήφανους.  Η εύκολη προσέγγιση πάντα είναι να μην τα θεωρήσουμε σημαντικά ή να προσποιηθούμε ότι δεν είναι σημαντικά και να δείξουμε σνομπισμό ταιριαστό σε μια Μαντάμ Σουσού.  Έτσι γίνεται όταν η αλεπού κάνει κρεμαστάρια αυτά που δεν φτάνει. Αγαπητοί αναγνώστες, όταν θα ακούσω εκπαιδευτικό να κάνει το ίδιο λάθος, σας προειδοποιώ ότι θα επανέλθω στο θέμα δριμύτερη.

* Σημ:  «ό τι» ή «ό,τι» και όχι «ότι», δηλαδή εδώ σε αυτή την πρόταση χρησιμοποιούμε αντωνυμία και όχι ειδικό σύνδεσμο




3 σχόλια:

  1. Bravo ΄Αννα, τον ΤΖΑΡΤΖΑΝΟ (αν δεν με απατά η μνήμη μου)τον παίζεις στα δάχτυλά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την τεχνολογία όμως - και την άποψη που έχει το αυτόματο spell checker - θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις προάλλες άκουσα τυχαία την τηλεόραση κάποιον αθλητικό δημοσιογράφο που περιέγραφε πότε μπήκε το γκολ: "στο πεντηκοστό έβδομο λεπτό" - έμεινα άναυδη! Μέχρι τώρα ακούγαμε "στο πενήντα επτά"! Μπράβο του, όποιος και να ήταν. Βέβαια, τι θα έλεγε αν το γκολ έμπαινε στο 87ο δεν το γνωρίζω.

    Γειά σου Αννα με την γραμματική σου!!!!! Μην πτοείσαι! Σ'ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή