ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Lapedusa.  Αγαπητοί μου αναγνώστες, αν έχετε διαβάσει αστυνομικές ιστορίες από την πένα του Αντρέα Καμιλέρι, έχετε ταξιδέψει στη Lapedusa, σε αυτό το γραφικό νησάκι μεταξύ Τυνησίας, Μάλτας και Σικελίας.  Αν είχατε ταξιδέψει όμως με τα σαπιοκάραβα που ξεκινούν από τη Βόρεια Αφρική θα βλέπατε τη Lapedusa σαν τη Γη της Επαγγελίας.  Οι ανθρώπινες ψυχές ταξιδεύουν μεταξύ θάλασσας, ουρανού και ελπίδας. Κι αν οι Ιταλικές αρχές μετράνε εκατό πτώματα και τριακόσιους αγνοούμενους σήμερα, έχουν μετρήσει ήδη χιλιάδες τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέβασε στο Twitter το προσωπικό του tweet με την προσευχή για την ψυχή αυτών των αδικοχαμένων. Η ημέρα εθνικού πένθους που κηρύχθηκε στην Ιταλία αποδεικνύει ότι στην Ευρώπη ο «άνθρωπος» συνεχίζει να είναι σημαντικός για την κοινωνία τους, ακόμα κι αν αυτός είναι ένας άγνωστος, από άλλη ήπειρο, από άλλη φυλή και άλλο χρώμα.

Στην Ελλάδα, η είδηση «κρύφτηκε» ανάμεσα στα ρεζιλίκια της Χρυσής Αυγής, στο θυμό της κοινωνίας για την απελευθέρωση των τριών βουλευτών, στον ενθουσιασμό για την προφυλάκιση των άλλων τριών πρωταγωνιστών και στις κορόνες διάφορων αρμοδίων, αναρμοδίων, υπευθύνων, ανευθύνων, συνειδητοποιημένων και καιροσκόπων. Ποια είναι, τελικά, η αξία της ανθρώπινης ψυχής στην Ελλάδα?  Τι κάνουμε εμείς ατομικά ή συλλογικά γι’ αυτήν?  Τι προσφέρει ο καθένας μας στους ανθρώπους της γειτονιάς μας κι εκεί που μπορεί? Τι προσφέρει ο εργοδότης στους «δικούς» του ανθρώπους?

Ευτυχώς την εποχή της γενικής ύφεσης, της παγκοσμιοποιημένης ανασφάλειας, της προσπάθειας υποτίμησης των ανθρώπινων αξιών, τα τμήματα Human Resources συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους μέσα σε εταιρίες για να αναδείξουν τη σημασία στον «Άνθρωπο».  Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι του τομέα δίνουν τον αγώνα μέσα και έξω από εταιρίες.  Οι επικεφαλής των τμημάτων αναπτύσσουν «Εταιρικές Αξίες», επικοινωνούν αμφίδρομα σε όλα τα επίπεδα, διεγάξουν σφυγμομετρήσεις γνώμης, εκπαιδεύουν, αναπτύσσουν, προβάλλουν τα ταλέντα πέρα από κάθε ιδιοτέλεια, ισορροπώντας πολλές φορές σε αντιρρήσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις.  Οι μοντέρνες διοικήσεις ακόμα επενδύουν στη βελτίωση των ικανοτήτων των εργαζομένων τους και, κατά συνέπεια, επιτυγχάνουν την αφοσίωση του «Ανθρώπινου Κεφαλαίου».

Ο μέσος Έλληνας μπορεί να παραδειγματιστεί από αυτές τις προσπάθειες και να μεταφέρει τις προσπάθειες στο δικό του μικρόκοσμο.


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

(Κυλήστε πιο κάτω τη σελίδα για περισσότερες ενημερώσεις)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου