ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Κάποιες – κατ’ εξαίρεση – νέες επενδύσεις εντάσσονται στη διαδικασία του fast track, όπως βαφτίστηκε το καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης.  Ο στόχος είναι η γρήγορη έναρξη λειτουργίας της επένδυσης (*), αποφεύγοντας το λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας, τη μητέρα και το παιδί συγχρόνως της διαφθοράς.

Δύο είναι οι νέες επενδύσεις στην Ελλάδα που θα ενταχθούν στο fast track.  Η μια αφορά σε – τι άλλο? – παραθεριστικό κέντρο στη Χαλκιδική με ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας και αθλητικό κέντρο.  Η δεύτερη, στην περιοχή της Ερμιόνης, θα είναι – τι πρωτότυπο! – τουριστικό θέρετρο.

Η Ελλάδα προσφέρει υπηρεσίες και μόνο υπηρεσίες, χωρίς να αποδεικνύεται ότι έχουμε ταλέντο και γνώσεις σε αυτό τον τομέα.  Μάλτα, Κύπρος και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (δεν τολμώ να αναφέρω την Ελβετία), έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ικανές στην προσφορά υπηρεσιών με ευελιξία, υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης, ευγένεια, ταχύτητα, χαμόγελο (!) και πολλές άλλες χάρες.

Στην Ελλάδα θέλουμε να εστιάσουμε στον τομέα των υπηρεσιών, έχουμε επιλέξει περιοριστικά στον ειδικότερο τομέα του τουρισμού.  Τελεία.  Ξυπνάμε και κοιμόμαστε με αυτό το όνειρο.  Γιατί άραγε?  Το εύκολο κέρδος?  Η δυνατότητα της αρπαχτής?  Η ευκαιρία να κοροϊδέψουμε τον τουρίστα?  Η εργασία έξι μήνες το χρόνο αντί για δώδεκα?  Η γνώση για τους ευάλωτους στο «λάδωμα»?  Οι χαμηλοί μισθοί των 300 ευρώ?

Φέτος ζούμε την άνθηση του τουρισμού, λόγω εξωγενών παραγόντων (Συρία, Αίγυπτος, Τουρκία) που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε.

Κι αν.... ?  Ο μη γένοιτο!  Κι αν..... Αν οι τουρίστες ξαναγυρίσουν στους κεντρικούς τουριστικούς προορισμούς, ποιο είναι το Plan B για την Ελλάδα?  Ποιόν άλλο τομέα αναπτύσσουμε?  Σε ποιόν άλλο τομέα είμαστε ικανοί να αναδειχθούμε?

Αρμόδιοι, τα χρόνια περνούν και βουλιάζουμε στην ύφεση.  Οι επενδύσεις αυτές, αν και θα δημιουργήσουν εκατοντάδες (χιλιάδες) νέες θέσεις εργασίας ... για τα καλοκαίρια, πώς θα ζουν το χειμώνα?  Ποιο πλάνο υπάρχει?  Ως Κράτος, ποιες άλλες επενδύσεις ενθαρρύνονται έξω από τον τουριστικό τομέα?

(*)  Αγαπητοί αναγνώστες, αν δεν σας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, μη χάσετε το χρόνο σας να διαβάσετε αυτό το κείμενο

Άλλες σχετικές αναρτήσεις στο ιστολόγιο:


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ: http://annas-thoughts.blogspot.gr/2013/06/blog-post_30.html

ΡΩΣΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: http://annas-thoughts.blogspot.gr/2013/06/blog-post_13.html


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar

(Κυλήστε πιο κάτω τη σελίδα για περισσότερες ενημερώσεις)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου