ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ


Η μπλόφα είναι παλιό παιγνίδι χαρτιών.  Η λέξη όμως «μπλόφα» έχει την ετυμολογία της στις αγγλικές και γαλλικές λέξεις «bluff» που σύμφωνα με την Wikipedia σημαίνει «a type of deception» δηλαδή «τύπος δόλου» ή «εξαπάτησης» ή «απάτης».

Αν παίζεις χαρτιά π.χ. πόκερ, η μπλόφα είναι χρήσιμη, γιατί ίσως και να κερδίσεις.  Στην πολιτική επίσης αν μπλοφάρεις, μπορεί και να κερδίσεις.  Στην πολιτική ζωή υπάρχουν πολλές μορφές μπλόφας:  «Κάνω δημοψήφισμα». «Φεύγω αλλά μένω». «Θα φύγω πριν τις εκλογές». «Είμαι αντιμνημονιακός» (αλλά έχω ψηφίσει το μνημόνιο).  «Να συναινέσετε αλλιώς δεν θα σας εγκρίνουμε τη δόση». «Θα επιβάλω φόρο Τόμπιν».  Δηλαδή η μπλόφα είναι ένα κολπάκι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και εφαρμόζεται από δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς.

Στη σύγχρονη μας ιστορία, η μπλόφα χρησιμοποιήθηκε για το ανεβοκατέβασμα των spreads, για να υπογραφούν το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, η δανειακή σύμβαση και ο εφαρμοστικός νόμος κ.ά.

Έχει όμως παρατηρηθεί όμως ότι και λίγες ημέρες πριν την εκάστοτε άφιξη της «τρόικας», γίνονται συζητήσεις για επίπονα νέα μέτρα.  Μπλόφα και πάλι.  Όλοι παίζουν στο παιγνίδι.  Έλα όμως που το πήραμε χαμπάρι!  Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε την μπλόφα για τον 13ο και 14ο μισθό, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τριετές πάγωμα μισθών και προϋπηρεσίας.

Όταν η μπλόφα είναι πασίδηλη, ΔΕΝ είναι μπλόφα.  Είναι εμπαιγμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου