ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ο «ΧΑΛΙΜΑΣ»

Για μέρες απορούσα τι είναι ο «χαλιμάς», τον οποίο ανέφερε γραπτώς (!) ο Νίκος Παπανδρέου σε επιστολή του σε ηλεκτρονική εφημερίδα.  Οι συνειρμοί ήταν άλλοτε εύκολοι και άλλοτε πιο σύνθετοι.  Μήπως είναι κάποιος ενδο-πασοκικός κώδικας?  Μήπως είναι μια συγγενής λέξη με το «κατιμάς» ή με το «μπαγλαμάς»?  Μήπως προέρχεται από κάποιον νεώτερο Νενέκο, η ιστορία του οποίου μου διαφεύγει?

Οι προσπάθειες της ανάγνωσης (και μετάφρασης) με οδήγησαν σε περαιτέρω ανάλυση του κειμένου.  Η πρόταση του συγγραφέως ήταν «Ουδεμία σχέση είχε με "οικογενειακές" παρεμβάσεις. Αυτά είναι του χαλιμά.»  Παρεμφερείς προτάσεις θα μπορούσαν να είναι : «Αυτά είναι του κ....λου» ή «Αυτά είναι κολοκύθια» ή «Αυτά είναι παραμύθια».  Απέρριψα την πρώτη εκδοχή αμέσως γιατί δεν μπορούσα να δεχτώ ότι ο λόγιος συγγραφέας θα χρησιμοποιούσε τέτοιες εκφράσεις.  Η δεύτερη μου ταίριαζε καλύτερα.  Μέχρι που ανακάλυψα ότι η λέξη «παραμύθια» συνδυάζεται με τα παραμύθια της Χαλιμά.  Νάτο!  Αυτό εννοούσε μάλλον.  Πρόκειται λοιπόν για κακοποίηση ενός κύριου ονόματος θηλυκού γένους.

Έχω κάθε διάθεση να δικαιολογήσω τον αδελφό Παπανδρέου, όπως δικαιολογούσα και τον πρώην Πρωθυπουργό με τα σαρδάμ του.  Άλλωστε πια τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα μας της Ελλάδας είναι σοβαρότερα.  Επιτρέψτε μου όμως να σχολιάζω την πενία παιδείας και ποιότητας.  Αυτή είναι η εικόνα της νεοελληνικής ηγεσίας και κατ’επέκταση των κύκλων που την περιέβαλλε.

2 σχόλια: