ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΠΟΡΝΤΩ (Μέρος 1)




Η δυσκολία για ένα ταξίδι που δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες είναι ότι το διαθέσιμο υλικό είναι λιγοστό.  Άρα δύο είναι οι πηγές πληροφόρησης:  το internet πριν το ταξίδι και οι τουριστικοί οδηγοί που θα αγοράσει κάποιος μόνο όταν φτάσει στον προορισμό του. Είναι αλήθεια λοιπόν ότι το internet μας έδωσε πολλές πληροφορίες.

Ας εντοπίσουμε τον προορισμό μας στο χάρτη της Γαλλίας:  θα ταξιδέψουμε στη νοτιοδυτική Γαλλία, στην πόλη του Bordeaux, δηλαδή στο νομό της Aquitaine όπου ανήκει το Bordeaux και ειδικότερα στην περιοχή της Médoc.  Στο βόρειο μέρος του νομού οι δύο ποταμοί Garonne και Dordogne ενώνονται σε έναν μεγαλύτερο ποταμό, τον Gironde, που χύνεται «φαρδύς πλατύς» στον Ατλαντικό και χωρίζει την περιοχή στους αμπελώνες της δυτικής όχθης και στους αμπελώνες της ανατολικής όχθης.  Για κάποιους ο Gironde δε θεωρείται καν ποταμός αλλά εκβολή των δύο ποταμών.  Ό,τι και να είναι πάντως, δημιουργεί εύφορα εδάφη όπου αναπτύσσονται πολλές ποικιλίες αμπελιού. Η Médoc ανήκει στη δυτική όχθη (μαζί με την Graves).  Και η Médoc όμως διαθέτει τις δικές της μικρότερες διακριτές περιοχές όπως το Margaux (το αγαπημένο μου!), το Pauillac, το St Estephe και το St Julien.  Από τις γνωστότερες περιοχές (πόλεις) στη δυτική όχθη είναι το St Emilion.  Άλλη μια περιοχή που ξεχωρίζει για τα δικά της ιδιόμορφα κρασιά είναι η Entre Deux Mers, μεταξύ των δύο ποταμών Garonne και Dordogne.

Αν θέλουμε να χωρίσουμε αντίστοιχα και τις κατηγορίες των κρασιών αυτές είναι 6: Bordeaux et Bordeaux Superieur, Cotes de Bordeaux, St-Emilion, Médoc, Entre deux Meurs (τα ξηρά άσπρα) και τα γλυκά άσπρα.  To 1855  στη Διεθνή Έκθεση Παρισιού, ο Αυτοκράτορας Ναπολέων ΙΙΙ ζήτησε να γίνει κατηγοριοποίηση των κρασιών του Bordeaux.  Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τις ονομασίες των chateaux και τις χώρισαν από την πρώτη έως την πέμπτη σοδειά (cru) με βάση τη σπουδαιότητά τους.  Η Médoc «έσκισε».  Όλα τα κόκκινα κρασιά της καταχωρήθηκαν στην πρώτη σοδειά.   Τι τυχαίο!  Τα πρώτα που διακρίθηκαν ήταν από το Château Lafite-Rothschild, το Château Margaux, το Château Latour, το Château Haut-Brion και το Château Mouton-Rothschild.

Η Médoc είναι μια μακρόστενη λωρίδα γης δίπλα στον ποταμό Gironde.  Άλλος τρόπος για να χωρίσεις τη Médoc είναι με βάση την ποικιλία των κρασιών και τις ονομασίες προέλευσης τους.  Βαρύγδουπα ονόματα όπως Rotschield, Moulis,  Margaux  κ.α. άρχισαν να παίρνουν μορφή στο μυαλό μας όταν βρεθήκαμε στην περιοχή.  Σύντομα καταλάβαμε ότι η περιοχή ανήκε μόνο σε ιδιοκτήτες chateaux.  Γι’αυτό και συμβουλευόμενη το internet φαινόταν ότι η πιο καλή λύση ήταν να κλείσει κανείς δωμάτιο σε κάποιο chateau.  Διαλέξαμε το Chateau Meyre στο Avensan.  Αυτό θα ήταν στο μέλλον το «δικό μας» chateau.  Μεταφορές στην περιοχή; Ήταν ξεκάθαρο ότι ταξί δεν υπήρχαν!  Μα υπάρχει μέρος της γης χωρίς ταξί;  Ναι, εκεί όπου η γη χωρίζεται σε ιδιοκτησίες με αμπελώνες και πολύ μικρά χωριά των μερικών δεκάδων κατοίκων. Πολλές νέες γνώσεις.  Άλλωστε, γι’αυτό προτίμησα και την Médoc για το ταξίδι μου.  Και τι απεδείχθη ότι ήταν το Avensan;  Απλά μια μικρή κοινότητα.  Τίποτα περισσότερο.  Θα χρειαζόμασταν λοιπόν ενοικιασμένο αυτοκίνητο και θάρρος!

Τι μπορείς να κάνεις για μια εβδομάδα ανάμεσα στους αμπελώνες;  Πρώτον, εκδρομές για να χορτάσουμε πράσινο, δεύτερον επίσκεψη από chateau σε chateau για οινογευσία και τρίτον καλά δείπνα στα ξενοδοχεία ή εστιατόρια της περιοχής.  Η συνεργασία των οινοπαραγωγών άψογη.  Η εξυπηρέτηση παντού υποδειγματική.  Καμία αλαζονεία.  Κανένας ανταγωνισμός και κτυπήματα κάτω από τη ζώνη.  Και να φανταστεί κανείς ότι μετρήσαμε πάνω από 200 οινοπαραγωγικούς πύργους.

Η επικοινωνία με το Chateau Meyre ήταν ξεκάθαρη:  «Χαιρόμαστε που θα σας έχουμε κοντά μας, αλλά την πρώτη ημέρα άφιξής σας πρέπει να φτάσετε μέχρι τις 7 το βράδυ το αργότερο.  Μετά από αυτή την ώρα, η ρεσεψιόν κλείνει».  Άρα κάνεις την ευχή οι πτήσεις να ήταν σωστά οργανωμένες και η διαδρομή από το αεροδρόμιο του Bordeaux μέχρι το Avensan να είναι βατή.  Ευτυχώς στο αεροδρόμιο, η υπάλληλος της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων ανέφερε κάποιο «δακτυλίδι» και ότι ήμασταν κοντά στη έξοδο 11.  Θαύμα, τώρα καταλάβαινα και τις λεπτομερείς οδηγίες που είχαν στείλει οι υπεύθυνοι του Chateau Meyre.  Παρακολουθείς τις σημειώσεις σου, κάνεις το σταυρό σου και προχωράς στο άγνωστο.  Πλατείες (δηλ. round-about πολλά, πάρα πολλά). Είναι αυτές που σε βοηθούν να μπαίνεις και να βγαίνεις από δρόμους, εθνικές οδούς και επαρχιακά δρομάκια χωρίς να χάνεσαι, γιατί, αν χαθείς, ξαναγυρίζεις στην πλατεία και … άντε πάλι από την αρχή.
 
Φτάνουμε στο ξενοδοχείο.  Ένας πύργος ανάμεσα στους αμπελώνες του σε έκταση 17 εκταρίων.  Και ναι, έχουν δίκαιο, η βαριά καγκελόπορτα ανοίγει μόνο με κωδικό που θα μάθουμε αφού εγκατασταθούμε.  Μας περιμένουν όμως.  Η ώρα ακόμα είναι πέντε το απόγευμα.  Οι αμπελώνες του παράγουν κρασί εδώ και 300 χρόνια, ενώ ο πύργος κτίστηκε τον 18ο αιώνα ανάμεσα στις περιοχές του Moulis και του MargauxH τελευταία ανακαίνιση έγινε σχετικά πρόσφατα με νέες ταπετσαρίες, προσθήκη αντικών και γαλλικών επίπλων.  Είχε αγοραστεί από την οικογένεια Lenotre το 1998 και η κυρία Corinne Bonne, η ιδιοκτήτρια και οινοπαραγωγός δείχνει μεγάλο μεράκι. Ο πύργος μπορεί να φιλοξενήσει κατά μέγιστο 18 άτομα. 
Το πρόγευμα προσφέρεται στη μεγάλη τραπεζαρία με τα τεράστια παράθυρα που βλέπουν στον κήπο.

Και ωραίο το τοπίο, βρε παιδιά, αλλά που τρώμε απόψε;  Οι προτάσεις έρχονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του πύργου «μας».  Σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν προτάσεις για εστιατόρια, εστιατόρια ξενοδοχείων αλλά και επισκέψεις σε άλλα chateau για δοκιμές κρασιών.  Κλείνεις ραντεβού και … ξεκινάς με το νοικιασμένο σου αυτοκίνητο.
 

Το πρώτο βράδυ, επιλέγουμε το «Relais de Margaux».  Βρίσκεται περίπου ένα δεκάλεπτο από το Avensan και πρόκειται για ένα 4 αστέρων resort με τεράστια γήπεδα γκολφ.  H διαδρομή γίνεται σε στενούς επαρχιακούς δρόμους που διασχίζουν – τι άλλο; - αμπελώνες.  Απόψε λοιπόν ζούμε την πραγματική ζωή της Médoc: καλό φαγητό και καλό κρασί.  Πρώτο κρασί στη λίστα μας, το Bastide Daux (περιοχή : Margaux).

                                                        (συνεχίζεται............................................. άλλη μέρα)


Άννα Νάταρ Αννα Ναταρ Anna Natar
(Κυλήστε πιο κάτω τη σελίδα για περισσότερες ενημερώσεις)

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους!Το πρώτο κομμάτι πολύ όμορφο και ενδιαφέρον και κατατοπιστικό.Περιμένω την συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο Στρατή..."στοίχειωσε" το συγκεκριμένο κείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή