ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ή ΑΛΛΙΩΣ «ΧΑΡΑΤΣΙ»

Από αρκετούς το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θεωρήθηκε το επαχθέστερο και πιο άδικο φορολογικό μέτρο του τελευταίου αιώνα.  Καθηγητές Πανεπιστημίων, οικονομικοί αναλυτές και οικονομικοί συντάκτες συμφωνούν ότι δεν ήταν η καλύτερη λύση για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Ακόμα και μια Βουλγάρα, οικονομική μετανάστρια, χαρακτήρισε «diaboll» και «satann» (ελεύθερη ορθογραφία από τη συντάκτρια για να τονιστεί η προφορά).  Με αυτή την ευκαιρία ανακαλύψαμε ότι και στις δυο γλώσσες υπάρχουν οι λέξεις «διαβολικός» και «σατανικός» για να περιγράψουν τον εγκέφαλο που το συνέλαβε.

Πρόκειται για μέθοδο κατάσχεσης της περιουσίας.  Δυσκολεύει το μικρο-ιδιοκτήτη, διαλύει το δανειολήπτη, εξουθενώνει τον οικογενειάρχη και αργοσκοτώνει το συνταξιούχο.  Μόνο, όμως, τους ιδιοκτήτες ακινήτων?

Επιπλέον δημιουργεί επιπρόσθετη γραφειοκρατία και χαρτοπόλεμο.  Μέχρι τώρα τα ρεπορτάζ και οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ασχοληθεί με τη γραφειοκρατία στα γκισέ της ΔΕΗ και των εφοριών.

Δεν παρατήρησα να αναλύει κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι ενοικιαστές.  Το επιχείρημα του ευφραδέστατου Υπουργού είναι ότι οι ενοικιαστές θα συμψηφίζουν το ποσό του Ειδικού Τέλους Ακινήτων με μελλοντικό ενοίκιο.  Πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει έτσι.  Σε μια πρακτική καθημερινότητα, όμως, όπου ο ενοικιαστής είναι φοιτητής ή συνταξιούχος που ζει από το επίδομα της Πρόνοιας – σίγουρα και σε πολλές άλλες περιπτώσεις – και δυσκολεύεται να συγκεντρώσει το ενοίκιο του μήνα για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, δε διαθέτει τη ρευστότητα και για την πληρωμή του ειδικού τέλους, σε όποια προθεσμία απαιτείται από το λογαριασμό της ΔΕΗ.  Άρα, για να βρεθεί η λύση, ενημερώνει τον ιδιοκτήτη για την ημερομηνία και το ποσό του χαρατσιού το οποίο καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή για να προχωρήσει στην εξόφληση.  Ή, σε άλλες περιπτώσεις, ο ενοικιαστής καταβάλλει στον ιδιοκτήτη το ποσό που του αναλογεί για το κόστος του καταναλωθέντος ρεύματος, για να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης στην εξόφληση του λογαριασμού.  Στη δεύτερη μέθοδο, ο ιδιοκτήτης είναι σίγουρος ότι έχει πληρωθεί το «χαράτσι» και δεν θα βρεθεί απειλούμενος στην εφορία στο μέλλον.  Ποιος ασχολήθηκε με αυτή τη γραφειοκρατία?

Γεια σου Ελλάδα αθάνατη!  Γεια σας οικονομικοί εγκέφαλοι του Υπουργείου Οικονομικών!

Θα ήθελα να γινόμουν αόρατη και να καθίσω shoulder to shoulder (!) με τους αρμόδιους.  Να ακούσω τους διαλόγους που κατέληξαν στην απόφαση, γιατί «αδυνατούσαν να εισπράξουν τον ΦΠΑ», όπως εξομολογήθηκε ο κ. Παντελής Οικονόμου.

Για τους σεφ του Υπουργείου, αφιερώνω τη συνταγή για ρώσικη σαλάτα από τη Βέφα Αλεξιάδου
(http://www.vefashouse.gr/vefashouse/cur_recipe.asp?rdept%5Fid=2&recipe%5Fid=682&flag=1)

1 σχόλιο:

  1. Παιδι μου αν ειχαν μυαλο θα βρησκομασταν σε αυτη την κατασταση. Και πιος σου ειπε οτι ο γ...ος εγκεφαλος τους λειτουργει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή