ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ


(Οικογένεια Λασκαρίδου)

Αυτή η αμφισβητημένη συνοικία της Αθήνας που λέγεται Καλλιθέα, κρύβει πολλούς ιστορικούς θησαυρούς ανάμεσα στους πυκνοκατοικημένους δρόμους της.

Στην οδό Φιλαρέτου και Λασκαρίδου βρίσκεται ακόμα το πρόσφατα ανακαινισμένο σπίτι της οικογένειας Λασκαρίδου, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Τσίλερ παρακαλώ, για τον Λάσκαρι Λασκαρίδη.  Αυτό το εκπληκτικό σπίτι στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία της οικογένειας, την εποχή που η Καλλιθέα ήταν θέρετρο στα τέλη του 19ου αιώνα.   Η σύζυγος του Λάσκαρι Λασκαρίδη, η Ειρήνη ήταν γνωστή παιδαγωγός.  Αλλά και οι δύο κόρες τους, η Σοφία και η Ειρήνη, διέπρεψαν μετά τους γονείς τους.  Η Ειρήνη, η πιο μικρή υπήρξε δραστήρια Διευθύντρια του Οίκου Τυφλών, ενώ η Σοφία έγραψε τη δική της ιστορία.  Από το 1887 που η οικογένεια απέκτησε εξοχικό σπίτι στην Καλλιθέα, τα κορίτσια περνούσαν εκεί τα καλοκαίρια τους με σπορ, όπως ιππασία και κυνήγι.

Η Σοφία Λασκαρίδου, με κρυφό ταλέντο στη ζωγραφική, υπήρξε η πρώτη (!) Ελληνίδα που φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.  Πολύ θα θέλαμε να βλέπαμε τα μούτρα των αντρών συμφοιτητών της.  Έξαλλοι θα έβλεπαν να παραβιάζεται ακόμα ένα άβατο για τις γυναίκες.  Θα θεώρησαν την είσοδό της στη σχολή και την επιτυχία της ως ιεροσυλία.  Μετά την αποφοίτησή της, παρουσίασε τα έργα της στο Μόναχο, στο Βερολίνο αλλά και στο Παρίσι, όπου έζησε αρκετά χρόνια.

Το 1920, δηλαδή τριάντα τρία χρόνια από όταν κτίστηκε το σπίτι, η Σοφία εγκαταστάθηκε μόνιμα στο σπίτι της Καλλιθέας.  Πιθανόν, εκείνη την εποχή η Καλλιθέα άρχιζε πια να αλλάζει και να κατοικείται περισσότερο.  Με τον ερχομό των προσφύγων, ούτως ή αλλιώς, στα μέσα της δεκαετίας του ’20, η περιοχή άλλαξε ύφος, όπως ολόκληρη η Αθήνα (1).

Η Σοφία, έμεινε γνωστή και για τον έρωτά της με τον όμορφο Περικλή Γιαννόπουλο.  Έζησαν αυτόν τον έρωτα στον περιποιημένο κήπο του σπιτιού της οδού Λασκαρίδου ή τρέχοντας στο λόφο του Φιλοπάππου και παίζοντας με τα γάργαρα νερά του Ιλισού.  Ο έρωτάς τους και η θεληματική προσωπικότητα της Σοφίας ενέπνευσε τον Γρηγόρη Ξενόπουλο για να γράψει τη «Στέλλα Βιολάντη», όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του.

Η Σοφία πέθανε το 1965 έχοντας αφήσει αρκετά έργα της.  Κάποια διασώζονται και στην Εθνική Πινακοθήκη και κάποια σε σπίτια παλιών οικογενειών της Αθήνας, που τους τα είχε δωρίσει.  Το σπίτι, μετά την ανακαίνιση, λειτουργεί ως Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας. Η οικία Λασκαρίδη έχει πάρει επιπλέον φήμη και ως ένα από τα στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν έχει γίνει μάρτυρας κάποιας παρουσίας ψυχής.



(1)         Αγαπητέ αναγνώστη, αν θες, μπορείς να διαβάσεις και άλλη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο (http://annas-thoughts.blogspot.gr/2013/05/blog-post_22.html)


Ρεπορτάζ από την Αννα Ναταρ, Άννα Νάταρ, Anna Natar


(Κυλίστε τη σελίδα πιο κάτω για να διαβάσετε περισσότερες ενημερώσεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου