ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ
Νοσταλγία για το καλοκαίρι

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2012


Αγαπητοί κύριοι της Γερμανικής κυβέρνησης,

Πρώτα-πρώτα θα ήθελα να σας δικαιώσω:  Η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα είναι αναξιόπιστη.  Όπως το διαπιστώνετε εσείς, έτσι το έχει διαπιστώσει πια και ο τελευταίος κοντόφθαλμος λάτρης των εγχώριων κομματικών μηχανισμών. Άρα δεν κομίζετε γλαύκα εις Αθήνας.  Πρέπει όμως να σκεφτείτε και τα σημεία στα οποία λαθεύετε.

Το σημαντικότερο στοίχημα στην Ευρωπαϊκή κρίση είναι να ξεχωρίσουν οι Ηγέτες που θα έχουν το χάρισμα να οδηγήσουν όλες τις χώρες της Ευρώπης προς την έξοδο του σκοτεινού τούνελ.

Ο Ηγέτης του 21ου αιώνα – σε επιχειρηματικό ή κυβερνητικό επίπεδο – πρέπει να διαθέτει όραμα, καινοτόμες ιδέες, στρατηγική για το κοινό καλό μέσω της ομαδικότητας, ευελιξία και πολλά άλλα.

Επίσης ο ταλαντούχος Ηγέτης της σύγχρονης εποχής επιβραβεύει την κάθε προσπάθεια ενός συνεργάτη που κάνει κόπο για να βελτιώσει την απόδοσή του.  Στην περίπτωση δε που θα αποφασίσει να απολύσει έναν αποτυχημένο συνεργάτη, δεν ασκεί ψυχολογικό πόλεμο για να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση. Μιλά ευθέως μαζί του αφού πρώτα του προσφέρει συμβούλευση και εκπαίδευση (και όχι Επίτροπο). Αυτή η τακτική στον 21ο αιώνα θεωρείται ξεπερασμένη ή και ανήθικη.

Τι έχει καταφέρει η Γερμανία μέχρι τώρα?

Εν συντομία θα παραδεχόμουν ότι η χώρα σας έχει επιδείξει μερικώς τα χαρίσματα του σύγχρονου Ηγέτη.   Μερικώς, γιατί υπάρχει μια βασική διαφορά.  Το όραμα της και, σαν αποτέλεσμα, η άσκηση της πολιτικής και των αποφάσεων της Γερμανίας αφορά μόνο στον δικό της συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και σε μια περιορισμένη μειοψηφία παρατρεχάμενων κολαούζων (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες-κράτη δεν θίγουμε) και όχι στην κοινή προσπάθεια.

Αυτό την οδηγεί σε απομόνωση.  Είναι έμπειρη, άλλωστε, η Γερμανία στην απομόνωση στο πέρασμα των χρόνων.  Άρα δεν μπορέσατε ούτε να καινοτομήσετε.  Επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη που οδήγησαν τη χώρα σας στην εξαθλίωση και απαξίωση τουλάχιστον δύο φορές στον 20ο αιώνα, αφού πρώτα είχατε οδηγήσει άλλα κράτη και έθνη στην εξαθλίωση.

Η Ιστορία δεν σας δίδαξε.  Πάντως αν νομίζετε ότι θα χρειαστείτε ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων σας, οι άλλες χώρες της Ευρώπης (αλλά και της Αμερικής) διαθέτουν αρκετούς γκουρού.  Μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτούς. Η εναλλακτική σας λύση είναι να αναζητήσετε έναν πραγματικό Ηγέτη ανάμεσα στους πολιτικούς σας – αφού εξαιρέσετε αυτούς που έχουν διασύρει τη χώρα σας - έγκαιρα, πριν διαλύσετε την Ευρώπη.

Με τιμή,
Μια Ελληνίδα πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου